fredag 3. desember 2010

De grønneste julegavene

Mens forhandlingene om en ny, global klimaavtale er i gang i Cancun, Mexico, går livet sin vante gang med juleforberedelser for de fleste her hjemme i Norge. I anledning både klimatoppmøte og førjulstid vil jeg slå (enda) et slag for grønne, miljøvennlige gaver. For ved å velge grønne gaver kan du glede venner og familie med ekstra god samvittighet.

Tradisjonen med å gi bort julegaver er bare litt over 100 år gammel i Norge. Før i tiden var julegavene oftest nyttegjenstander, og det var også vanlig å gi til de trengende i forbindelse med jula. Etter flere år med julegavekjøp som har tatt helt av, er pendelen forhåpentligvis i ferd med å svinge andre veien igjen, og det blir heldigvis mer og mer fokus på å gi bort miljøvennlige og nyttige gaver, og også symbolske gaver som kommer de som trenger det aller mest til gode. (Fra fjorårets blogginnlegg om miljøvennlige julegaver).


Penger som blir brukt til å gjøre godt...

Som forbrukere er pengene våre en slags stemmeseddel. Det du bruker penger på er med på å forme verden. Bruker du penger på gull og diamanter, er du med på å støtte brudd på mennekserettigheter og forurensende produksjon. Nesten uansett hva du kjøper i dag, er du med på å støtte en usunn forbrukskultur som er langt fra bærekraftig. Så, i stedet for å være med på forbrukskarusellen som går langt fortere enn det jorda tåler, foreslår jeg å sørge for at pengene går til organisasjoner som jobber for å ta vare på naturressursene. Hos flere miljøorganisasjoner kan du kjøpe gaver, både symbolske og materielle, og her er noen smakebiter på hva du kan finne i nettbutikkene.


Gaver som tar vare på naturen

Naturkalenderen 2011 fra Naturforbundet har flotte naturbilder fra kysten ved Lofoten, tatt av den norske naturfotografen Bård Løken. "Inntektene fra salget settes direkte inn i arbeidet med bevare naturrikdom i nord: fisk, sjøfugl, sjøpattedyr og korallrev!", skriver Naturvernforbundet.

Naturvernforbundet kan blant annet også by på grønne, symbolske gaver som bidrar til å støtte enten arbeidet for mer miljøvennlig bruk av energi eller til å ta vare på truede planter og dyr i Norge, og ellers har de alt fra armbånd til CD med fuglesang i nettbutikken.

WWF kan by på en kortstokk der hvert tall er representert av en rødlistet art. "Skal kabalen gå opp, må alle være med. Vit hva du setter på spill". De har også blant annet en flott kalender med bilder av dyreunger, t-skjorter med teksten "Hotter than I should be" og et isbjørnsmykke designet av Arts & Crafts. Alt dette finner du i nettbutikken. Der finner du også symbolske gavekort med fokus på bevaring av natur i inn- og utland. Pengene blir brukt "der det til enhver tid er mest nødvendig for å redde vår fantastiske natur", skriver WWF.

De grønneste av de grønne gavene må være gaver som redder regnskog. Ved å velge julegaver fra Regnskogfondet kan du bidra til å ta vare på det store artsmangfoldet i regnskogen og i tillegg bidra til å minske utslippet av klimagasser. I nettbutikken finner du flotte fotobøker fra regnskogen, kalender og spennende romaner skrevet av regnskogvennen Gert Nygårdsgaug. Regnskogfondet garanterer at for hver krone av overskuddet bevares 200 kvadratmeter regnskog i ett år. Det aller beste er derfor å gi en venn æren av å bevare regnskog ett år og gi bort ett av de flotte gavebevisene. Disse koster ikke noe å produsere, så når du kjøper et gavebevis går hver krone til regnskogbevaring. Derfor har jeg gitt Julenissen beskjed om at jeg ønsker meg gaver som redder regnskog i år.

Bilde: Thomas Marent. Gjengitt med tillatelse fra Regnskogfondet


Oppdatert 11.12.10: Folkeaksjonen for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja selger "Se torsken! Kokebok for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja". "Se torsken! er en hyllest til torsken, og til alle de andre fiskene som svømmer rundt utenfor kysten av Lofoten, Vesterålen og Senja. Samtidig er boka en viktig påminnelse om hva som står på spill i spørsmålet om oljeboring i disse områdene. Her bidrar flere av Norges beste kokker, forfattere og skribenter i ei bok breddrull med gode oppskrifter, fantastiske historier og smarte fisketips", skriver de bå nettsiden. Boka kan både bestilles over nett og kjøpes i en rekke bokhandlere rundt omkring i landet, se oversikt over hvilke på nettsiden.

Tjenester og felles opplevelser

Fremtiden i våre hender har tre ulike typer grønne gavekort. Det første er gavekort på medlemsskap i fremtiden i våre hender, det andre er et gavekort der pengene går til et klimaprosjekt. Det tredje gavekortet kan du laste ned gratis, det er et gavekort som inneholder 50 forskjellige tips til opplevelser og tjenester du kan gi bort. Så kan du enkelt krysse av for den du velger å gi. Opplevelser sammen med er forøvrig noe av det mest verdifulle du kan gi, både til store og små.


Grønne gaver til barna

I stedet for å bidra til stadig mer overfylte barnerom, kan også barna få grønne gaver, som forhåpentligvis til og med kan bidra til å så en liten grønn spire i et barnesinn. Medlemsskap i Miljøagentene, barnas miljøorganisasjon, eller WWF's Pandaklubb, er gaver som kan gjøre nettopp dette, og det er gaver som barna kan ha glede av hele året. Medlemsskap i Barnas turlag, turistforeningens tilbud til barn mellom 0 og 12 år, eller medlemsskap i DNT Ung for de mellom 13 og 26, er grønne gaver som kan stimulere til gode opplevelser ute i naturen.

Selv om de største takene i forhold til miljøutfordringene vi står ovenfor må gjøres i fellesskap, kan du ved å støtte organisasjoner som trekker i riktig retning være med på å påvirke verdenslederene til å ta de rette valgene.

Har du gode, grønne julegavetips så legg gjerne igjen en kommentar her, eller del og få tips på Facebooksida "Gi grønne julegaver i år". Se forøvrig også noen av mine miljøvennlige julegavetips fra 2008 for mer inspirasjon.

God førjulstid!

5 kommentarer:

Jonas sa...

Nå får du det til å virke som om ingen driver med juleforberedelser her i Mexico. Det er helt feil, iallefall. Vi har blant annet gått til innkjøp av juletre til vår fantastiske huseier.

Anne sa...

Hehe, nei regner med at ikke alle i Mexico bare driver med klimaforhandlinger i disse dager :D

Carita sa...

Mange gode tips her :) Har selv tenkt på å gi alternative gaver i år. Men får se ann hva det blir.

Anne sa...

Så bra! Det finnes heldigvis veldig mye å velge i blant miljøvennlige alternativer også, enten en vil gi bort opplevelser, spiselige gaver, nyttegjenstander eller en symbolsk gave via en organisasjon :)

Naturvernbutikken sa...

Nå har vi en ny kalender Naturvernforbundets 2013 Naturkalenderen 2013 er dedikert norskekysten, fra nord til sør.
www.naturvernbutikken.no