mandag 1. desember 2008

Grønne julegavetips

(Til dere som får julegave fra meg i år; dette blogginnlegget kan inneholde spoilere...)

Først og fremst - å gi bort noe som mottakeren har bruk for er åpenbart mye mer miljøvennlig enn å gi bort bort noe de ikke trenger - og som de i grunnen gladelig klarer seg uten. Derfor: Ha ørene åpne i løpet av året slik at du får med deg kommentaren venninna di kommer når dere lager mat sammen i september om at hun dessverre ikke har noen hvitløkspresse. Det er veldig moro å gi bort gaver man vet blir godt mottatt, og at mottakeren ikke skjønner hvordan du kunne vite at hun/han hadde bruk for akkurat dette. Spør også gjerne folk om hva de ønsker seg - og ønsk deg noe selv dersom du blir spurt.

Noen julegaver er uansett mer miljøvennlige og etiske enn andre, herunder stiller de ikkematerielle gavene sterkt. Dersom du vil gi bort noe materielt, går det an å gi bort ting som er fairtradesertifisert, økologiske eller rett og slett hjemmelaget - slik at du vet at produksjonen av varene har hatt minst mulig negative konsekvenser for folk og miljø. Spiselige gaver er generelt mindre miljøbelastende enn ting, da dette er noe som sannsynligvis ikke blir stående og støve bort på toppen av et skap. Mat må man uansett ha - og det gjør ikke noe å få noe ekstra godt til jul ;)

Under følger mine forslag til praktiske og miljøvennlige julegaver, slik at det i år ikke bare er juletreet som er grønt, men også det som ligger under:


Opplevelser

Dette er en av mine favoritter. Tid sammen er noe av det mest verdifulle en har, og gaver som kan gi felles glede er kino-/konsertbilletter (inkludert følge) eller en middag (hjemmelaget eller på restaurant, avhenger av kokkeferdigheter og julegavebudsjett).

Andre forslag til opplevelsesgaver: Klippekort i svømmehallen, yogatimer, årskort på treningssenter. Flere gode tips til opplevelsesgaver finner du hos Grønn Hverdag.


Hjemmelagde gaver

Få gaver varmer like mye (i dobbel forstand) som hjemmestrikkede votter eller ullsokker. Vottene på bildet til høyre fikk jeg av tanta mi til jul i fjor, og de har vært flittig brukt siden da og mang en gang varmet kalde hender. Eller hva med syltetøy laget av bærene du plukket i høst? Hjemmelaget likør vil nok også bokstavelig talt falle i smak hos mange. Ulempen med hjemmelagde gaver er at de gjerne krever at man har planlagt litt på forhånd, med mindre du er en jaguar med strikkepinnene da :)


Symbolske/humanitære gaver

Hva med å gi bort en minefri fotballbane til jul? Det kan være vanskelig å finne på gaver som mottageren har både glede og nytte av i et samfunn der mange har det meste de trenger. Ved å kjøpe en symbolsk gave fra en humanitær organisasjon eller en miljøorganisasjon kan du glede flere enn mottageren.

Gjennom Norsk Folkehjelp kan du blant annet gi bort opplæring av en minehund, en minefri fotballbane eller fjerning av en klasebombe.
Redd barna formidler symbolske gaver som skolegang og skolebøker.
Vil du heller gi bort et flomsikret hus, ei geit eller kyllinger, kan du finne det hos Kirkens Nødhjelp.
Utviklingsfondet har blant annet vannpumper, kyllingflokker og eventyrskoger.

Dersom klima, natur og miljø er sakene du eller mottakeren brenner mest for, kan du finne symbolske gavekort med fokus på bevaring av regnskog eller fokus på issmelting i Arktis hos WWF . Du kan også kjøpe en symbolsk gave fra Regnskogfondet om du ønsker å gi en gave som bidrar til å ta vare på verdens regnskoger.

I de fleste tilfellene er slike gaver som navnet tilsier, symbolske. Det vil si at pengene blir brukt der de trengs mest innenfor de prosjektene som organsiasjonen driver.

Du kan også støtte organisasjonene ved å kjøpe fysiske gaver fra dem. For eksempel kan du kjøpe en flott naturkalender for 2009 fra Norges Naturvernforbund og fra WWF Hos WWF kan du også kjøpe kosedyr til de minste (og til de større :).


Andre grønne julegaver

Kokebøker inspirerer til å lage mat fra grunnen, og gir du bort en kokebok er du kanskje så heldig å bli invitert med på å teste noen av oppskriftene ut på nyåret? Noen ekstra grønne kokebøker som anbefales er Grønn gourmet - Oppskrifter for et mer økologisk kjøkken og "Den store Vegetar kokeboken".

Fairtrade Max Havelaar Norge har gaver som passer ypperlig for dem som er glad i det søte liv. Kan jeg friste med boken "Bare sjokolade" som inneholder det meste du trenger å vite om sjokolade og som leveres sammen med fairtradekaffe og to fairtrade- sjokoladeplater? Lykke i en liten eske?

Å gi bort gode, sunne og miljøvennlige alternativer til innholdet i baderomshyllene er også en grønn idé som kan anbefales. Hva med ansiktskrem og ansiktsolje fra Weleda?

Hippo har et bra utvalg av stilige handlenett og praktiske grønnsaksnett. Fin og nyttig gave til den som ønsker å leve mer miljøvennlig.

Kanskje kjenner du noen som har ambisjoner om å bruke bilen mindre? Kan et månedskort eller semesterkort til bussen være en ide? Eller om de er av den sporty typen (eller har ambisjoner om å bli det) og samtidig har gjort seg fortjent til en ekstra fin julegave i år, vil kanskje en sykkel være midt i blinken?

Bloggen Miljøbevissthet har et bra innlegg om miljøvennlige og etiske julegaver som du kan lese her for flere gode innspill i førjulstida. Etiskforbruk.no har også mange etiske julegavetips her.

Bilder: Anne

1 kommentar:

Anonym sa...

Mange gode tips! Takk for det :)