fredag 30. juli 2010

Etikken - stort utvalg av miljøvennlige varer

I løpet av sommeren har det dukket opp en ny dagligvarebutikk med et imponerende utvalg av økologiske og fairtrade produkter i Trondheim, nærmere bestemt i Kjøpmannsgata 51. Jeg tok turen innom i går, og i hyllene fant jeg både favorittgodteriet mitt, produkter fra Natracare, praktiske grønnsaksnett og undertøy fra Pants to poverty, i tillegg til et stort utvalg av økologisk mat og barneklær.

Etikken er navnet på butikken, og de har en egen facebookside der du kan holde deg oppdatert. Her er litt av det de skriver om seg selv:

"Etikken er en litt annerledes dagligvarebutikk i Trondheim sentrum med et bredt utvalg miljøvennlige, økologiske og rettferdig handlede produkter til store og små. (...) Etikken er drevet av en idealistisk, men jordnær familie uten ambisjoner om profitt, men med et sterkt ønske om en mer bærekraftig og rettferdig verden. Etikken holdes i gang av frivillig arbeid og en lang rekke uvurderlige hjelpere i tillegg til to fast ansatte."

Hurra sier jeg :)

torsdag 29. juli 2010

11 dager på jobb i Sunndalsfjella

Naturen står i blomst og det er en travel tid for mange biologer i felt. Selv nyter jeg noen solfylte fridager i Trondheim etter to arbeidsuker i Sunndalsfjella. Vi etablerer faste prøveflater i ulike høydebelter i fjellet, der vi både analyserer vegetasjonen og legger ned temperaturloggere. Planen er å analysere flatene på nytt med jevne mellomrom for å følge med på hvilken effekt klimaendringer har på fjellvegetasjonen. Fjellplanter er tilpasset lave temperaturer, og ved en økning av temperaturen er det ventet at utbredelsesgrensene vil flytte seg oppover. På lengre sikt vil flere fjellplantearter kunne bli utryddet ved at de blir utkonkurrert av arter fra lavlandet. Prosjektet jeg jobber med i sommer er en utvidelse av prosjektet jeg skrev mastergrad om, der jeg undersøkte endringer i fjellvegetasjonen på fire fjell på Dovrefjell fra 2001 til 2008. Dersom noen er interessert i å lese mer om dette prosjektet finner dere utredningen som ble laget på bakgrunn av masteroppgava mi her (Direktoratet for naturforvaltning).

Bildet er tatt fra toppen av Kaldfonna i Sunndal.
Copyright: Anne Ol
ga Syverhuset

Utsikt mot Serkjedalsvatnet og Dordinakkan
Copyright: Anne Olga Syverhuset

onsdag 14. juli 2010

Klapp på ryggen til Den lille nøttefabrikken

Den lille nøttefabrikken har nylig gått over til å røste nøttene sine i kortreist rapsolje i stedet for den usunne og regnskogskadelige palmeoljen som enkelte andre bruker. Dette synes jeg de fortjener ros for! Jeg er glad for at jeg nå kan velge en av de gode nøtteblandingene deres fra butikkhylla med litt bedre miljøsamvittighet.

Både for helsa sin del og for miljøet sin del er det best å unngå palmeolje, men dessverre finnes den i en god del matvarer. Når du sjekker innholdsfortegnelsen for å se etter om et produkt inneholder palmeolje, bør du ha i bakhodet at hos mange produsenter gjemmer palmeolje seg under betegnelsen vegetabilsk olje.

lørdag 10. juli 2010

Arbeidande gjest på ein biodynamisk gard

Tre sommarferieveker utan planer og ei tom reisepengekasse. Ønskjet om å lære meir om økologisk landbruk var der frå før, og nå dukka ideen om å arbeide nokre veker på ein slik gard opp. Eg har lenge hatt lyst til å besøke den biodynamiske garden Nordgard Aukrust i Lom, som eg tidlegare har bestilt urtete og -krydder frå, og på nettsidene såg eg at dei treng arbeidshjelp i sommarhalvåret. Eit par e-postar seinare, og eg kunne skrive Nordgard Aukrust i kalenderen.

Bilde: Asbjørn Syverhuset.
Lisens: Creative commons (CC-BY-NC-SA).

Slik har det seg at eg har tilbrakt dei siste tre vekene i Lom som arbeidande gjest på ein biodynamisk gard, blant krydderurter, salatar, rotgrønsaker og etande blomar. Eg har vore med og sådd, planta, luka og hausta, og lært meir om økologisk og biodynamisk landbruk. Eg kan skrive under på at det gjer godt for eit slitent studenthovud å tilbringe nokre timar med ugrasluking i åkeren. Eg har drukke utallige koppar med velsmakande urtete frå garden og vorte kjend med trivelege folk frå fleire land.

Biodynamisk og økologisk
Økologisk og biodynamisk jordbruk har mange likheitstrekk, og for båe gjeld det at det ikkje brukes syntetiske sprøytemiddel eller kunstgjødsel, og det stilles strengare krav til dyrevelferd enn i konvensjonelt jordbruk. Båe inneber ein meir heilheitleg måte å tenke på, og ein meir berekraftig måte å dyrke jorda på. Dei praktiske forskjellane mellom biodynamisk og økologisk jordbruk går på at regelverket for det biodynamiske jordbruket er noko strengare,og det biodynamiske jordbruket har røtter i antroposofien og er grunnlagt av Rudof Steiner. I Norge har vi eit felles kontrollorgan for økologisk og biodynamisk mat, nemlig Debio.


Bilde: Ingebjørg Øveraasen.
Lisens: Creative Commons (CC-BY-NC-SA).

Kjelder:

Demeter (frå Grønn Hverdag)
Økologisk matvareproduksjon (Helios)
Biodynamisk matvareproduksjon (Helios)