onsdag 11. mars 2009

Klättermusen - en miljøbevisst turtøyprodusent

Jeg har vært på jakt etter ei ny ytterjakke en god stund, faktisk så lenge at jeg har slitt ut ei jakke som jeg har lånt av Mamma mens jeg lette... Da jeg forrige uke endelig fant ei jakke som ikke bare var fin og praktisk, men som også utgjør en mindre belastning på miljøet enn mange andre jakker med tilsvarende bruksområde, var jeg storfornøyd. Så nå har jeg blitt den glade eier av en Klättermusen jakke i økologisk etaproof bomull, og gleder meg til å teste ut egenskapene til den tettvevde bomullen. Bomullen gjør at jakka puster bedre enn skalljakker, og den skal være vindtett. Helt vanntett er den ikke, men enkelte hevder å ha gått flere timer i lett regn uten å bli bløte. Andre igjen hevder at den ikke er fullt så vanntett, men vi får se. Den tettvevde bomullen skal vistnok virke slik at når den først blir våt så sveller fibrene opp og gjør at jakka blir mer vanntett og dermed ikke slipper gjennom mer vann. Har man en ullgenser under bør det derfor være gode muligheter for å holde seg tørr innerst til tross for litt regn. Jeg kan komme tilbake med min egen vurdering etter noen uker i skiftende trøndelagsvær.

Klättermusen er en svensk produsent av friluftsklær og -utstyr som blant annet impregnerer tøyet med impregnering som er fri for fluorkjemikalier, produserer sekker av gjenvunnet materiale og altså lager ytterjakker i tettvevd økologisk bomull (etaproof). For sekken Gnå som er produsert av minst 70 % resirkulert materiale har de blitt premiert med "ECO Responsibility Award" fra Ispo. I tillegg gir de 1 % av omsetningen til miljøprosjekter. Det beste av alt var likevel oppfordringen de tidligere hadde på nettsidene sine: "Köp ingen jacka om du inte behöver en".

Om du vil lese mer om fluorbasert impregnering, kan du ta en titt på artikkelen "Miljøgifter i klær" fra Norges Naturvernforbund.

---
Min vurdering av jakka etter noen måneder kan du lese her.

3 kommentarer:

Ellen Marie Albertsen sa...

Det blir spennende å høre hva du synes om jakken!

Anna Lisa sa...

Kjempe fin jakke :)
Ha ei fin veke
Klem

Fröken Näbblund sa...

Fin jacka! Synd att jag förstår norska så dåligt, men jag får anstränga mig lite. Du verkar ha en trevlig blogg!