mandag 9. mars 2009

Stekt steinbitfilet med mangosaus

I anledning månedens middagseksperiment i mars (egentlig var det et forsinket februar-eksperiment), ble stekt steinbitfilet med mangosaus laget og konsumert med hjelp fra gode venner. Mangosausen bød på en helt ny smaksopplevelse og utfordret smaksløkene. Under kokkeleringen smakte vi på sausen i tur og orden. Første kommentar: "Hmm" (i et undrende, men likevel bifallende tonefall). Da turen var kommet til meg, oppdaget jeg at "hmm" var et veldig beskrivende utsagn. Og jammen utbrøt ikke testkanin nummer tre akkurat det samme. Den sterke smaken av ingefær blandet med den søte mangosmaken og en anelse syrlig lime var spesiell, og det var ikke enkelt å dra noen konklusjon. Sammen med fisken kom sausen mer til sin rett, og da vi var kommet til porsjon nummer to, var vi alle enige om at dette var godt og at vi kunne konkludere med at det var et vellykket eksperiment.


Foto: Anne

Oppskriften fant jeg på Coop sine middagstipssider etter varm omtale av retten fra broren min og kjæresten hans, og med noen små justeringer ble den slik:

Ingredienser (til 3-4 personer):

4 porsjoner jasminris

2 mangoer
3 dl vann
2ss revet frisk ingefær
Saften fra 1 lime
20 g smør
(Salt)

Salat
2 vårløk i strimler (vi supplerte med purreløk)
1 rødt eple i biter
1 ss olje

800 g steinbitfilet*
Smør
Salt og pepper

Kok risen som anvist på pakken.

Mangosaus
Rens mangoen og mos mangokjøttet forsiktig. Ha vann i en panne og gi et oppkok. Ha i ingefær og mango og kok i ca 1 min. Ta pannen bort fra varmen og tilsett limesaft og smør litt og litt om gangen. I originaloppskriften står det at man skal tilsette både saft og skall fra lime, men siden vi ikke hadde økologisk lime, valgte vi å rive litt skall fra en økologisk sitron i stedet for å unngå sprøytemidler. Smak eventuelt til med salt (vi droppet salt). Miks til en jevn saus.

Salat
Stek eplebiter og vårløk i en panne med olje. Bland dette i salaten.

Stek fisken i smør og krydre med salt og pepper.

Server og la deg overraske!


Den opprinnelige oppskriften på Coop.no kan du lese her.

*Oppdatering: Steinbit har i WWF's sjømatguide for 2010-11 havnet på lista over fisker man bør unngå å kjøpe på grunn av manglende kunnskap om bestandsstatus og uregulert fiske. Her er en oversikt over fisk du kan spise med god samvittighet. Velg MSC-merket fisk om du kan.

1 kommentar:

Ellen Marie Albertsen sa...

Det hørtes veeeeldig godt , og spennende ut:)