søndag 13. mars 2011

Lei syting over "høye" bensinpriser

Eventen "La være å fylle drivstoff fredag 18/3-2011" har nylig dukket opp på Facebook, og har alt over 80 000 deltakere. Bakgrunnen for eventen er at noen nå er lei av de "høye" bensinprisene i Norge, og ønsker å vise politikerne at nok er nok. Ja, bensinprisene har økt de siste årene, i likhet med alt annet i samfunnet - også lønningene. Og faktum er at vi bruker en mindre del av lønna vår på bensin i dag enn det folk gjorde for 20 år siden, og dessuten har vi den nest billigste bensinen i Europa sett i forhold til lønnsnivået. I tillegg har Norge høyere minimumslønninger enn mange land. For eksempel er minimumslønnen i Norge dobbelt så høy som i Storbritannia, noe som betyr at de nordmennene som har de laveste lønningene i samfunnet bruker en god del mindre av lønna si på drivstoff enn det britene med de laveste lønningene gjør.

Jeg er klar over at mange nordmenn bor i grisgrendte strøk med dårlig eller ikke-eksisterende kollektivtilbud, og derfor har større behov for å kjøre bil enn de fleste som bor i større byer. Men folk bodde i utkantstrøk for 20 år siden også, og hadde merkelig nok råd til å kjøre bil da også, selv om bensinprisene relativt sett var høyere i forhold til datidens lønninger. Kan det være at de ikke tok det som en selvfølge å skulle ha råd til å pusse opp huset en gang i tiåret, ha en flatskjerm i hvert rom og dra på minst en utenlandsferie med hele familien i året? Jeg tror rett og slett nordmenn har blitt bortskjemte. Bortskjemte sytere som vil ha enda mer selv om vi har mer enn nok for lenge siden. Og som synes at mat, bensin og strøm burde koste minst mulig slik at de har råd til å å skaffe seg flere nye "outfits", bytte ut den ett år gamle mobiltelefonen eller dra på en weekendtur eller to til en europeisk storby.

Fossilt brensel er en begrenset ressurs som forurenser når den brukes. Skulle prisen på bensinen gjenspeilet kostnadene bruken av den påfører miljøet, måtte prisen vært høyere. Mye høyere.

Er dere klar over hvor godt vi har det?

Se også regjeringens internasjonale sammenligning for drivstoffpriser i relasjon til lønnsnivå.


14 kommentarer:

Kaja sa...

Jeg er enig med deg! Det er på tide at vi innser at mange av de tingene vi tar for gitt, faktisk er overdådig luksus. Men kanskje vi mener at vi faktisk fortjener bedre enn resten av verdens befolkning? At vi på en eller annen måte er berettighet til et overdådig forbruk? Det kan jo virke sånn.

Anne sa...

Ja, det er temmelig egoistisk å kreve en levestandard som er så høy at det ikke er bærekraftig at hele verdens befolkning kommer opp på samme nivå. Og attpå til klage, til tross for at vi lever i overflod i et trygt land med et godt velferdstilbud og mange muligheter til livsutfoldelse.

Nanne sa...

Forbruket må ned, og det er vel bare kostnadene som er et godt nok insitament til at vi kniper inn på forbruket. Nordmenn må lære seg å dele igjen......

Anne Kirsti sa...

Så sant, så sant! Skulle ønske medlemmene i denne facebookgruppa (og mange andre) kunne lese dette innlegget ditt, Anne.

Anonym sa...

Takk! Jeg er SÅ enig med deg. Trodde faktisk jeg var alene om å forfekte dette synspunktet i Norge. Det er jo så mye snakk om ny iPhone og oppussing og klær og sminke... Og så VÅGER enkelte å syte over mat- og bensinpriser.

Jeg ser at det til og med er noen som sier det er en "menneskerett" å ha bil. Da har man ikke mye respekt for de millionene av mennesker i verden som hver dag kjemper for grunnleggende menneskerettigheter som rent vann og helsestell!

Takk igjen!

Cecilie sa...

Haha, er enig med deg i at det er litt paradoksalt dette med at folk syns bensinprisene er så høye, men flatskjermer skal de ha i hvert rom, ja, og hytte på fjellet, og stor båt, og pusse opp huset i tide og utide, og gjerne 2-3 biler ;)

Min mormor pleide alltid å si: "Jeg syns det er rart at folk kan klage over at de må betale 10 kr literen for bensin, men flaskevann til 20 kr- det er helt greit!"

Sv1: Takk for hyggelig kommentar om at jeg hadde fått tekst på trykk! :) Jeg skriver ikke for å gjøre folk til lags, nei ;) Syns det er litt artig at det fins folk som bruker dyrebare minutter på å svare på innlegg i små studentaviser :P

Artikkelen kan det godt hende du allerede har lest hvis du leste bloggen min for ca to år siden, jeg har nemlig bare skrevet litt om på innlegget jeg skrev på kvinnedagen i 2009 ;)

Klart dagen skal brukes til å tenke litt på kvinner i andre deler av verden! Eller, det burde vi jo gjøre oftere, egentlig...

Sv2: Haha, liker også filosofien om at jeg redda pippi-boka fra å bli kasta! ;)

Sv3: Ja, det er gøy med ball, en gang i blant hvert fall. Er ikke veldig jålete av meg, men som du sier, det er gøy å gjøre det skikkelig av og til :)

Anonym sa...

Hei!
Mens du påpeker noe vesentlig (nordmenns evne til å syte) må jeg bare peke ut noe. Nyhetssaken og tabellen du henviser til er fra 2008. Skulle ønske det var en ny måling, men jeg klarte ikke å finne det.

http://www.ssb.no/emner/10/10/10/petroleumsalg/tab-2011-02-15-02.html

Fra 2010 til 2011 har bensinprisen økt med 7.7%, noe jeg tviler på at lønningene våre har. Enda verre er det for diesel-brukere (11.1%).

Det sagt, skulle jeg heller ønske regjering gjorde et par andre inngrep.

Fjerne bommene. Bor du litt uheldig til kan du risikere å betale mye mer enn folk flest.

Veiavgiften hadde jeg ikke blitt lei meg om de kuttet. (Det er lagt inn veiavgift i bensinprisen)

Ny-bilavgifter. Hadde de gjort det billigere å lettere å få seg ny bil som forurenser mindre og blitt kvitt den gamle bilparken kunne i tillegg alle følt seg litt tryggere på veiene.

Så kan de bare øke bensinprisen. De som bruker bilen mest, betaler mest avgifter. Fair deal?

OG dersom noen fra facebook-gruppen lurer seg inn. Gjør det heller til en vane å alltid fylle bensin på søndagskveldene. Da er den på det billigste. Mye mer effektivt enn å boikotte stasjonene en dag. Lag en folkebevegelse, gjør det dere kan best; syt :-P

Anne sa...

Ja, du har rett i at bensinprisene har økt siden sammenligningen var laget, noe som har sammenheng med det internasjonale markedet og uroen i Midtøsten. Det gjelder forsåvidt også for andre europeiske land. Jeg mener at lønnsveksten både i 2009 og i 2010 var på et sted mellom 3 og 4 prosent.

Ang. bomveier, så synes jeg det kan fungere dersom pengene blir tilbakeført i prosjekter som kommer de som faktisk betaler bompengene til gode. I Trondheim har de nylig innført en bomring igjen, og pengene fra denne er med på å finansiere billigere og bedre kollektivtilbud både i byen og i områder utenfor byen. Mange har faktisk byttet til buss som transportmiddel nå :-)

Unknown sa...

Hør hør!!

Magni sa...

Lurer på kor mange av dei som klager på dyr bensin som kjøper med seg ei flaske brus, ei pølse eller ein jumbopose boller til ungane i baksetet når dei er inne og betaler den dyre bensinen (gjerne over disk, må vite, sidan dei då kan klage over prisen til kassapersonen).

Elles trur eg grunnen til at dei klager *no* er at no til dags finst det talerstolar der dei får selskap av andre. For 15 år sidan klagde dei i ordet-fritt-spaltene i avisa, og med litt flaks vart det eit ordskifte med ein 4-5 innlegg dei neste vekene. I dag får dei 100 svar i debattspalta på nettavisa - eller altså 80.000 likere på facebook.

Anonym sa...

en børr ikke provisere folk som ikke har det så greit økonomisk ved å påstå dem syter ! det er altfor mange folk som sliter grunnet høye avgifter i dette "velferdslandet",folk som lever som dem skall,men alikkavel så skal staten ha pengane demmes så dem må kutte ned på sin livstandar økonomisk,,
det er mange som ikke har den lønsveksten som samfunnet krever,,
til slutt : oppegåenede folk skjønner att forurensninga er bare noe politikerene bruker for å dra peng utav folk....har du litt selvstendig tankegang så er det ikke noe problem å skjønne

Anne sa...

Jeg mener ikke å påstå at alle som har det vanskelig økonomisk syter. Men de kunne hatt det så mye verre om de ikke hadde bodd i et land med så gode velferdssystemer som vi har her, f.eks. om de måtte betale for helsevesen og utdanning...

Samtidig er det mange som klager over bensinprisene som slettes ikke har det så verst om man sammenligner levestandarden med andre vestlige land. Sammenligner man med hvordan fattige i utviklingsland har det, har de aller, aller fleste i Norge det fantastisk bra. Tenk for eksempel bare på tekstilarbeiderne som syr klærne vi går med, som bor flere generasjoner på ett rom og må jobbe flere timer for å få råd til en kilo med ris...

Ang. det du sier om oppegående folk, så håper jeg du sier det for å provosere. Ellers er jeg nok redd jeg må fortelle deg at du tar feil. Skulle så gjerne sett at du hadde rett i at forurensning og miljøproblemene ikke er reelle, men har sett nok til å vite at det dessverre ikke er tilfellet..

Håkon Fossmark sa...

Her er enda et bevis på at det faktisk er syting og klaging vi driver med:

I 1960 fikk du seks liter bensin for en timelønn. I 2010 fikk du 17 liter bensin for en timelønn.

http://bit.ly/fXMr1L

Elin Kathrine sa...

Liker bloggen din, en herlig kontrast til alle kles-og hvite interiørblogger :=) Og ja, enig!!!