fredag 10. desember 2010

Miljøvennlig gavepapir

Inspirert av Martopias tips til miljøvennlig gaveinnpakning, dro jeg til Fretex i går og kjøpte meg et velbrukt Tom & Jerry julehefte til 5 kroner. Så nå blir det fargerike tegneserier i stedet for gråpapir på resten av gavene!

Bilde: Anne

Samboeren syntes det var litt på kanten å ødelegge en tegneserie for å bruke den til gavepapir, men siden tegneserieheftet var vellest, og en av sidene også litt ødelagt, gikk det greit :) Hvis alternativet er papirsøpla, er det jo mye bedre å la det gå veien om julegavene!


Miljøgifter i vanlig innpakningspapir

Vanlig innpakningspapir er som kjent veldig lite miljøvennlig, da det inneholder miljøskadelige stoffer, og ikke kan resirkuleres eller brennes. Hele 60 millioner meter gavepapir, eller 2700 tonn, blir brukt i Norge hver eneste jul. Jeg oppfordrer derfor alle til å tenke alternativt og pakke inn i gråpapir, avispapir, leste tegneserier, miljømerket gavepapir eller andre grønne, kreative alternativer. Bruk gjerne ting du har fra før, og bruk så lite som mulig. Det kan bli minst like fint, og det er moro å gi gaver som skiller seg litt ut.


Gavebånd

De tradisjonelle gavebåndene lages stort sett av plast, og bør derfor også unngås. Når det likevel har sneket seg inn ett på pakken på bildet over, har det sammenheng med at jeg ville bruke opp det jeg hadde i innpakningsutstyret mitt. Også her finnes det grønnere alternativer, som ulltråd, hyssing eller brukte gavebånd.

Kilder:
Gaveinnpakning (Grønn Hverdag)
Julens store miljøbombe (Nettavisen)


Del miljøvennlige gavetips

Det beste er om det som er pakket inn også er miljøvennlig, så bli med og del gode, grønne julegavetips på Facebookgruppa "Gi grønne julegaver i år" eller på den nyttige applikasjonen "Bra gaver" der du også kan skrive egen ønskeliste.


English summary: Environmentally friendly gift wrapping

Why not use old comics as gift wrapping? Colorful and eco-friendly! Regular gift wrapping contains substances that are harmful to the environment, and it can't be recycled. Other green alternatives are old newspapers and eco labeled gift wrapping. Be creative!

15 kommentarer:

Carita sa...

Ble jo fint det! Det må jo bare prøves ut :)

Anne sa...

Takk! Ja, jeg synes det ble fint, gleder meg til å gi dem bort! :)

@M sa...

Så lurt! Selv sverger jeg til gråpapir, men dette var fint altså :)

Marianne sa...

Så fint! Selv sverger jeg til gråpaprir.

Anne sa...

Det er det jeg vanligvis har brukt også. Synes pakkene blir koselige i gråpapir.

Cecilie sa...

Stilig! :)

Kommer nok til å holde meg til gråpapir i år også, siden jeg har igjen fra jeg satt bokbind på bøkene i høst. Pleier å bruke resirkulerbart papirbånd (fins i mange kule farger på Panduro, f.eks) eller hyssing som ikke knyttes så stramt at den må klippes opp igjen, men kan brukes om på nytt :)

Jeanette, Barn av Naturen sa...

Dette var jo faktisk kjempekult! Takk for tipset! :)

Ingvild sa...

Så fine pakkene ble med tegneserie som papir, god ide.
Håper mange har fått med seg at man ikke bør bruke glansa papir. Hadde tenkt til å skrive om det i bloggen min, men tenker jeg er for sent ute, de fleste pakker er vel pakket inn nå.
Fin blogg:)

Anne sa...

Så gøy at det er flere enn meg som synes det var en god idé :)

Ingvild: Er nok mange som har igjen en del julegaver som skal pakkes inn før jul (inkludert meg selv), så er ikke for sent ;)

Kjetil sa...

Du har en inspirerende og informativ side. Hadde satt pris på om du la inn et passende innlegg på www.alternativmedisin.org

Anne sa...

Glad du liker sida :-)

Selv om miljø og helse henger tett sammen, er dette først og fremst en blogg med fokus på miljø. Jeg tror derfor ikke innleggene her er det dere er ute etter på siden deres. Men kom gjerne tilbake og les mer her!

TreTette sa...

Kjempelurt, det skal prøves neste jul =)

Tinas blogg sa...

Veldig enig med deg her! Men eg må desverre innrømme eg må ta meg sammen, eg lover å være mer bevist neste jul;)
Takk for bevistgjørelsen:)

Anne sa...

Går an å bruke på bursdagsgaver i løpet av året også :-)

Tinas blogg sa...

Det skal eg gjøre;)