mandag 18. oktober 2010

Nidar på riktig vei

For et drøyt halvår siden var det flere oppslag i mediene om at norske sjokoladeprodusenter handler kakao produsert i områder der barnearbeid er utbredt. Det kan se ut som om den negative medieomtalen har fått Nidar til å ta problemet på alvor, og de signerte nylig en avtale om Utz-sertifisering av kakao.


Utz

Det er første gangen jeg hører om denne sertifiseringsordningen, men i følge etiskforbruk.no er dette en sertifiseringsordning for kaffe, kakao, te og palmeolje fra Sør-Amerika, Asia og Afrika. For å bli Utz-sertifisert må produksjonen oppfylle visse krav med tanke på sosiale forhold og miljø. I tillegg må produktene kunne spores tilbake til produsentene. En av forskjellene fra den mer kjente fairtrade-sertifiseringen er at Utz ikke garanterer bøndene noen minstepris for produktene. Slik sett er bøndene mer utsatt for svingninger i råvareprisene. På den andre siden viser en studie at Utz-sertifiseringen har ført til økt kunnskap og inntekter og redusert påvirkningen på miljøet. Selv om sertifiseringsordningen ikke er perfekt, mener jeg det er et steg i riktig retning. Hva med å satse på produksjon av økologisk sjokolade i neste omgang, Nidar?

Fra 2015

De første Utz-sertifiserte sjokoladene fra Nidar skal komme i butikkhyllene i løpet av neste år, men foreløpig finnes det for lite sertifisert kakao til å dekke hele behovet til Nidar. Innen 2015 satser de imidlertid på at all Nidar-sjokolade skal være Utz-sertifisert. Dette er gode nyheter for en Troika-fan :)

Heldigvis finnes det allerede i dag mye god økologisk og etisk produsert sjokolade på markedet som etisk bevisste sjokoladeelskere kan kose seg med, bare en tar seg bryet med å gå i spesialforretninger eller matbutikker med godt utvalg. Divine, Green & Black's og Coop Änglamark produserer noen av mine storfavoritter.

Visste du forresten at mørk sjokolade (minst 85% kakao) kan motvirke kronisk trøtthet?

6 kommentarer:

Solveig sa...

Ah, så bra!! Dette var gode nyheter! Håper inderlig dette blir en trend for alle firma...Blir så glad av at ting er på gang! :D

Anne sa...

Ja, ikke sant :) Får følelsen av at det er en holdningsendring på gang i samfunnet, ikke bare hos en smal gruppe av spesielt interesserte.

Marianne sa...

Sv: Hei! Nei pizzabunnen skal ikke heve annet enn å forsteke, da hever den seg opp. Konsistensen er jo ikke som vanlig pizzabunn, men den blir overraskende luftig og lett syns jeg. Men veldig mektig, litt avhengig av mengden nøtter og frø.

Anonym sa...

Ah jeg så den logoen et sted, men jeg aner ikke hvor. Kan ha vært G&B eller Divine, jeg har jo prøvd dem begge og likt godt. Men da vet jeg det at UTZ er et bra merke og!!

At Nidar er først ut overrasker meg ikke. Kan vel ta sin tid før Freia/Kraft Foods gidder noe sånt.

Friele sa...

Hei Anne!

For en fin blogg! Gleder meg til å følge med på den!

Vi kjenner godt til Utz-systemet og er veldig fornøyd med virkningseffekten. På Kaffehuset Friele mener vi at ansvarlighet for sosiale forhold og miljø går hånd i hånd med kvalitet. Dette ser vi fungerer bra med Utz sine tre focus områder: people, profit, planet.
I tillegg hjelper Utz Certified oss å gjøre vår handel mer transparent for deg. Kjøper du Friele-kaffe som er Utz-sertifisert kan du spore den tilbake til kaffefarmene som har dyrket kaffebønnene vi bruker i den posen her.

Kan jeg også anbefale Kjersti Lie Holter sin blogg, Craftprat? Hun er også veldig opptatt av ansvarlig handel. ;)

Anne sa...

Flott at Friele også Utz-sertifiserer produktene sine!