onsdag 27. oktober 2010

Globalt matsløseri

Vannet som går med for å dyrke maten som KASTES globalt vil være nok til å dekke det private behovet til 9 milliarder mennesker (!). Samtidig er arealet som kreves for å produsere kjøttet og meieriproduktene som kastes av britiske og amerikanske familier, butikker og restauranter sju ganger arealet av regnskog som går tapt i Amazonas hvert år.

Du lurer kanskje på hva kasting av mat har med regnskogen å gjøre? Mye regnskog forsvinner hvert år for å gi plass til mer kvegoppdrett, og 65 millioner kyr beiter der det tidligere sto frodig regnskog i Brasil. Billig kjøtt fra områder der det tidligere var regnskog eksporteres til rike, vestlige land og brukes blant annet i hamburgere.Kobling
Du kan lese mer om hvor dårlig vi forvalter våre felles matressurser i artikkelen Matsvin(n) på nettsidene til Fremtiden i våre hender eller i Folkevett nr 4/2010.

Sprøtt å tenke på at noe så enkelt som å la være å kaste mat kan være med på å løse flere av dagens og framtidas store utfordringer. Det er ikke matmangel som er hovedproblemet, det er mangel på vett.

3 kommentarer:

hvorfor ikke... sa...

Jeg har laget en link til deg i dag;)

Cecilie sa...

Oi, sjukt!!! :O

Vi får gjøre så godt vi kan med å utnytte mest mulig av for eksempel grønnsaker og frukt, og heller fryse og varme enn å kaste. Er sikker på at mange nordmenn også har et godt stykke å gå før de kan ha veldig god samvittighet, selv om disse britene og amerikanerne hørtes passe way off ut! :P

Anne sa...

Takk Torunn :-)

Cecilie: Enig i at det er helt syke tall. Det finnes nok mye forbedringspotensiale i private husholdninger, men jeg tror mye av problemet ligger i at butikker kaster enorme mengder mat når "best før"-datoen er passert. Mange matvarer går ut på dato mange uker før de begynner å bli dårlige. Trist å tenke på all den gode maten som ligger i søplekasser rundt omkring og alle ressursene som har gått med til å produsere den.