fredag 29. oktober 2010

Det finnes bare organiske gulrøtter...

... men ikke alle er økologiske.

Det er mye blanding og forvirring ute og går rundt begrepene økologisk og organisk, så her kommer en aldri så liten oppklaring. Økologisk mat er mat som er produsert etter prinsippene for økologisk jordbruk, noe som blant annet innebærer at det ikke brukes sprøytemidler og kunstgjødsel, samt at det settes strengere krav til dyrevelferd. Det engelske ordet som brukes for mat som er økologisk er "organic", og dette er kimen til all forvirringen. Mange fornorsker nemlig det engelske ordet og kaller økologisk mat for organisk, uten å vite at organisk egentlig betyr noe helt annet på norsk. Organisk er på norsk en fellesbetegnelse for materialer som inneholder karbonatomer, som ofte stammer fra levende organismer og som er nedbrytbare i naturen. Med andre ord er alle gulrøtter organiske. Og alt annet vi spiser også for den saks skyld.


Økologisk mat som er produsert i Norge merkes med Debio sitt Ø-merke. Vær derfor på utkikk etter Ø-merket når du handler. Økologiske produkter importert fra andre land bærer andre merker som viser at produksjonen er godkjent som økologisk.

Lurer du på hvorfor du skal velge økologiske produkter? Da kan du ta en titt på artikkelen "Økologisk mat - ren nytelse" fra Oikos. Du kan også lese min litt mer subjektive hyllest til økologisk mat.

2 kommentarer:

Kaja sa...

Ja, denne begrepsforvirringen irriterer meg også. Bruk av ordet organisk på den måten blir jo helt meningsløs på norsk.

Jeg liker bloggen din forresten! Følger deg på bloglovin :)

Anonym sa...

Kjempefint du skriver om dette, blir gal selv når jeg leser om "organisk ditt og organisk datt" - nettopp fordi jeg vet at folk garantert kommer til å tro at "dette styret med øko er så forvirrende med alle navnene". ØKO OG ORGANIC er dermed det samme! Ikke vanskeligere enn det!

Oppfordrer også alle jeg ser til å bruke det norske ordet nettopp av den grunnen.