torsdag 21. oktober 2010

Fine og trygge drikkeflasker i stål

De siste ukene har jeg hatt praksis som biologi- og spansklærer på en videregående skole, og jeg ønsker naturligvis å framstå som et godt eksempel med sunne holdninger i forhold til forbruk og miljø. Jeg fikk derfor et godt påskudd til å bytte ut den gamle imsdalsflaska med ei drikkeflaske i rustfritt stål. Ikke misforstå meg - jeg kjøper naturligvis ikke vann når jeg har friskt vann i springen. Men elevene kan jo ikke vite at imsdalsflaska som jeg har hatt i flere måneder ikke er kjøpt i dag der den står midt i synsfeltet på kateteret. På en liten utflukt på Vitensenteret i Trondheim forrige helg gikk jeg meg på noen stilige drikkeflasker i rustfritt stål fra Envirosax, og en blå flaske med røde fugler fikk bli med meg hjem.

Bedre for helsa og for miljøet

Gjenbrukbare flasker sparer miljøet for store mengder plastavfall. Tenk deg en brusflaske fyllt et fjerdedel full med olje. Så mye olje trengs for å produsere ei plastflaske. Kjøper man flaskevann må man også tenke på at det går med fossilt drivstoff for å frakte vannet fra A til B. Det er fryktelig høl i huet å kjøre rundt på vann!

I tillegg er det mye sunnere for helsa å drikke av stålflasker enn av plastflasker. Problemet med plastflasker er at de kan lekke Bisfenol A (BPA) ut i vannet. BPA er en hormonhermer som ligner på østrogen, og stoffet kan gi en rekke skadevirkninger i mennesker og andre levende organismer. Det kan blant annet påvirke fosterutviklingen og gi dårlig sædkvalitet. Du husker kanskje at mange tåteflasker ble tatt av markedet for en stund siden? Dette var på grunn BPA. Tåteflasker som er på markedet i dag skal derfor være trygge.

Hvis du vil vite mer om noen av effektene av hormonhermere kan jeg anbefale filmen om sædkvaliteten hos menn i fare fra Schrödingers katt. Du kan se den gratis på NRK nett-TV.

7 kommentarer:

Cecilie sa...

Så moro å være ute i praksis! :D Virker spennende å jobbe på videregående.

Og så bra at du går inn for å være et godt eksempel på alle områder! :D Sikker på det er mange lærere som ikke har tenkt halvparten så langt som deg her...

Selv bruker jeg disse Camelback flaskene, etter en lite trivelig opplevelse med at det løsnet et flak fra inni metallflaska mi som satt seg fast i halsen min et par dager :P Sykehus og gastroskopi og det hele... Men jeg er usedvanlig uheldig og jeg har aldri hørt om noen andre som har opplevd det, så du er nok trygg ;) Men jeg får litt sånn flashback når jeg drikker av metallflasker, så har gått over til Camelback :P

Anne sa...

Oi! Det hørtes dramatisk ut! Det var kanskje en aluminiumsflaske? Vet at de har et belegg inni.. Det har ikke flaskene i rustfritt stål, så satser på at det er trygt :) Men skjønner at du uansett vil holde deg unna alt som minner om den episoden.

Cecilie sa...

SV: Ja, det var en kjempehyggelig kveld! Et veldig viktig fokus :)

Oi, du har naturligvis rett! Det var jo en aluminiumsflaske når jeg tenker etter... :P Jaja, man kan ikke holde styr på alt :P

En fin helg ønskes deg også! :)

hvorfor ikke... sa...

Jeg er så GLAD jeg fant bloggen din!!! Du skriver om så mye VIKTIG og interessant og gjør det lett tilgjengelig for alle! Tror jeg linker til deg snart igjen, jeg syntes ALLE burde bli "Naturlig livsstil-lesere"! (må bare lage et innlegg, da)

Her i huset har vi LAKENflasker som er flittig i bruk. Vann er tingen, rett fra springen:)

TAKK for alt du skriver om!
Smil fra Torunn

Anne sa...

Takk for en kjempekoselig kommentar, Torunn! :D Slike tilbakemeldinger inspirerer meg til å fortsette med bloggen :)

ninabakke sa...

Fin blogg du har :)

Anne sa...

Takk :)