tirsdag 17. august 2010

Kortreist alternativ til ris

Byggryn er det jeg tenker på, et kornslag som tradisjonelt har vært brukt i Norge, men som dessverre ser ut til å ha gått litt i glemmeboka. Byggryn er godt, sunt, kortreist og anvendelig.


Sunt for magen og hjertet

Bygg både forbedrer fordøyelsen og senker kolesterolet i følge nettstedet surdeig.no. Det har en lav glykemisk indeks og et høyt innhold av jern, B-vitamin og kostfiber i tillegg til en rekke andre helsefremmende egenskaper som du kan lese om i artikkelen "Bygg - et sunt nasjonalsymbol". Der finner du også noen oppskrifter med byggryn. Byggryn inneholder litt gluten, og bør derfor ikke inngå i et glutenfritt kosthold.

Bilde: Anne

Slik gjør du

1 kopp byggryn kokes sammen med 2 kopper vann i 45-50 minutter. Dette gir 3 porsjoner. Dersom du skal bruke det som tilbehør til mat er det godt å ha litt grønnsaksbuljong og krydder i kokevannet. Når grynene er ferdigkokt kan du røre inn litt smør om du vil ha ekstra god smak.

Bilde: Anne

3 kommentarer:

Jassmonsteret sa...

Har lyst til å prøve, men smaker det godt, eller er det en vanesak?

Anne sa...

Det smaker i godt med smør og krydder i hvertfall :) Har ikke prøvd å spise byggryn uten krydder, men smaker nok ganske nøytralt i seg selv.

Cecilie sa...

Oi, spennende! Dette har jeg aldri hørt om før- takk for tips! :D