søndag 22. august 2010

Hummus av gule erter

En av de som inspirerer meg til å utvide horisonten på kjøkkenet er Ingebjørg, kjæresten til broren min. Vi hadde en pakke med gule erter stående i skapet, og Ingebjørg begynte å fundere på om det går an å lage hummus av gule erter. Som sagt så gjort: i går lagde hun en ladning med hummus av kikerter og en annen med hummus av gule erter.

Blindtest ved kjøkkenbenken

Det var duket for blindtest på kjøkkenet, og vi tre andre beboerene i kollektivet stilte oss opp på kjøkkenet for å innta havreknekkebrød med hummus. Jeg og kjæresten min likte best den som viste seg å være laget av gule erter, mens broren min likte best kikerthummusen. Selv om de to hummusene ikke var helt likt krydret, og jeg derfor ikke skal påstå at "2 av 3 liker hummus laget av gule erter best" eller noe annet i sensasjonspreget nyhetsstil, så har Ingebjørg helt klart bevist at det går an å lage kjempegod hummus av gule erter. Så da vet dere det :)

Kortreist, billig og lett tilgjengelig

Gule erter kan dyrkes i Skandinavia, og er dermed et kortreist alternativ til kikerter, som særlig dyrkes i Middelhavsområdet og i Asia. Billig og lett tilgjengelig på vanlige dagligvarebutikker er det også.

Klart for blindtest av hummus.
Bilde: Anne

Oppskrift på hummus som dere kan bruke som utgangspunkt:

ca 3 dl kokte kikerter eller kokte gule erter
1-2 hvitløksfedd
1 ss tahini
3 ss rapsolje (kan også bruke olivenolje)
2 ss sitronsaft (frisk hvis du har)
1/4 ts spisskummin
Smak til med salt og nykvernet pepper
(saltinnholdet i tahini varierer noe, det er derfor ikke sikkert du trenger å tilsette salt)

Bland alle ingrediensene i en food processor (eller en blender) og kjør til det får en jevn og kremete konsistens.

Det finnes mange varianter av oppskrifter på hummus, prøv deg litt fram eller søk etter forskjellige oppskrifter på nettet. Oppskriften over er en miks av forskjellige oppskrifter og det er egentlig ganske tilfeldig at den ble akkurat slik.. :)

1 kommentar:

Ellen Marie Albertsen sa...

Så veldig bra ut, men hummus ligger ikke helt for min gane:) Men veldig lurt med erter i stedet da.:)) Smart:)