lørdag 19. juni 2010

Om pris og verdi


"Et av problemene med det moderne samfunn er at det legger mer vekt på ting som har en pris enn på ting som har en verdi. Å puste ren luft og drikke rent vann har høy verdi, men ingen pris. Olje har en høy pris, men mye lavere verdi. Noen ganger klarer vi ikke helt å forstå forskjellen."


- Pablo Fajardo


Pablo Fajardo er advokat og representerer 30 000 innbyggere i Lago Agrio, Ecuador, i en erstatningssak mot Texaco. Texacos oljeleting har etterlatt seg miljøproblemer av en slik størrelsesorden at det av mange sammenlignes med Tsjernobyl. Flere millioner mål skog er ødelagt og mer enn 800 oljebrønner fortsetter å forurense vannet i bekker og elver. Konsekvensen for lokalbefolkningen er blant annet høyere risiko for kreft, dødfødsler og hudsykdommer. Derfor gikk 30 000 innbyggere til søksmål mot Texaco i 2003, og rettssaken pågår fortsatt. Chevron, som har kjøpt opp Texaco, nekter å ta på seg ansvaret.Dette er dessverre bare ett av mange eksempler på at det er lokalbefolkningen som må betale en blodhøy pris for aktivitetene til rike, vestlige selskaper. I Canada lider urfolksgrupper på grunn av oljevirksomhet i områder med tjæresand, der også Statoil er involvert. Når slikt til og med kan skje der, da er det skremmende å tenke på hva som foregår i utviklingsland, i områder utenfor vestlige mediers smale fokusområde.

Kilde: A-magasinet nr 23/2010

1 kommentar:

Cecilie sa...

Uff, uff, uff... Dette er mer sant enn jeg liker å tenke på.

En grusom tragedie! Og bare en av mange liknende... Det er også så mye i den siste setningen her, om "de vestlige mediers smale fokusområde". Se bare hvor mye plass dette evinnelige bryllupet har tatt opp i pressen! Hører vi et pip om utnyttelse og undertrykkelse i Ecuador i VG eller Dagbladet? Nada.

Jeg er så drittlei av at vi med fullt overlegg fra høyere hold får oppmerksomheten vår henledet på trivielle bagateller uten betydning. Realityserier, sportsunderholdning- det er jo bare en avledningsmanøver for å hindre oss i å spørre hva som egentlig foregår i verden, hva som egentlig betyr noe.

Kjenner jeg blir provosert nå... Men denne filmen så i hvert fall bra ut da! Tenk hvis vi bare kunne tvinge folk til å se den, til å få øynene opp for at det skjer viktigere ting enn Paradise Hotel der ute...

Sv: Takk for det! Eller det er jo ikke mitt dikt ( i wish...) men får takke på Krags vegne :P Syntes det var så fint :)

Ni grader ja... Ikke de helt store sommertemperaturene hos deg skjønner jeg.... Håper du har hatt en fin junihelg til tross for det! :)