fredag 18. juni 2010

Kjempegodt glutenfritt knekkebrød

Mammas oppskrift på glutenfrie knekkebrød har fått godt rykte på seg i slekta også blant glutenspisende familiemedlemmer, og nå har jeg endelig fått være med på både å bake og smake på herligheten. Og berømmelsen er absolutt fortjent :)


Bilde: Anne

Her er oppskrifta, som Mamma gladelig deler:
(den gir 4 brett, vistnok er dette det minste man kan lage, så fort som disse går unna)

1 dl rapsolje
8 dl lunka vann
1 dl gresskarkjerner
4 dl glutenfrie havregryn
2 dl sesamfrø
1 dl linfrø
2 dl solsikkefrø

Bland ingrediensene godt før de skal stå og svelle i minst 10 minutter.
Deretter tilsetter du:

4-5 dl "grovt" glutenfritt mel (eventuelt 4 dl grovt rugmel hvis du tåler gluten)
1 ts salt
1 1/2 ts bakepulver

Røra, som skal ha grøtkonsistens, fordeler du tynt på 4 papirkledde stekeovnsplater. De fire brettene kan stekes samtidig i varmluftsovn, eller ett og ett i vanlig ovn. I varmluftsovn skal de stekes i 180 °C i 15 min før du tar dem ut og ruter dem i ønsket størrelse med pizzaskjærer eller lignende. Deretter stekes knekkebrødene videre i 15-35 min. Følg med underveis, de skal være sprø og litt brune når de er ferdige. Avkjøles på rist.

I vanlig ovn kan du steke brødene i 30-40 minutter midt i ovnen på 200 °C.
Prøv gjerne hirse og/eller quinoa står det nederst i Mammas notater :)

42 kommentarer:

Cecilie sa...

Namnamnam! :D

Takk for oppskrift! Har sett det er mange damer på jobb som spiser hjemmelagde knekkebrød, men har liksom aldri somla meg til å be om oppskriften. Dette må prøves!

Ønsker deg en herlig lørdag! :)

Mjuuugly sa...

Nam, disse så knallgode ut!! :D Men regner med det skal være glutenfrie havregryn?

Anne sa...

Om man overhodet ikke tåler gluten bør havregrynene være glutenfrie ja. Skal tilføye det :) Takk for at du gjorde meg oppmerksom på det.

Tinas blogg sa...

I dag laget eg disse knekkebrødene:) Og dei blei kjempe gode;) Har oppskriften på noen lignende knekkebrød eg pleier å lage, men kjekt me en ny vri:)

Hilsen fra Tina

Anne sa...

Bra du også likte de :) Kjekt med tilbakemelding på oppskriftene!

Christine sa...

Dette var jo kjempegodt. Manglet gresskarkjerner, så tok 50/50 med hasselnøtter og valnøtter istedenfor og brukte 3,5 dl semper med fiber og 1,5 del finax fiberbrødmix (mørk mel med masse fiber). SÅ kjekt å finne glutenfrie oppskrifter. Har ikke klart å finne ut hvordan jeg skal klare å erstatte alle ingrediensene i de normale oppskriftene

Anne sa...

Så kjekt med tilbakemelding! Og gøy å få tips om andre melblandinger som også funker i oppskrifta. Glad du likte dem :-)

Anonym sa...

Hei, dette har jeg lyst til å prøve.
Har noen et eksempel på grovt glutenfritt mel? Jeg har bokvetemel, men det er ikke spesielt grovt.

-Troms

Anne sa...

Jeg brukte en grov glutenfri melblanding (husker ikke merket, men de pleier å ha på mange vanlige dagligvarebutikker). Ellers fant jeg denne lista over forskjellige glutenfrie melblandinger, noen av dem er grove: http://nhi.no/foreldre-og-barn/barn/sykdommer/gluten-og-hvete-822.html

God baking :-)

Anne Sissel sa...

Hei
Eg har prøvd å bake knekkebrøda i dag. Undrar på steketempraturen mune vart så myrke nesten brete under. Eg tok eit brett på vanleg ovm og eit på varmluft er det ein anna måt å steike dei på?
helsing Sissel

Anne sa...

Du kan prøve å senke temperaturen til 160 grader på varmluft. Ellers må knekkebrøda passast på etter 15+15 minutt, og ein må ofte ta ut nokre av knekkebrøda før dei andre. Håper desse råda hjelp! Gje meg gjerne tilbakemelding på korleis det går om du prøver på nytt!

Frida sa...

Desse var kjempegode, måtte endre litt på oppskrifta da eg ikkje tåler havre...funka fint med bokhveteflak ;)

Anne sa...

Bra dei fall i smak! Takk for attendemelding - kjekt å få inspirasjon til nye variasjonar :-)

Glenn sa...

Ser oppskriften har ligget der en stund.
Den glutenfrie varianten er helt gull for meg.
Ha en fin dag.

Hls
Glenn

Eva sa...

Baker slike knekkebrød, og spiser ikke noe annet form for brød. Er heeelt avhengig! :) Har en stekeovn fra det forrige århundre, men det går fint å bake to plater samtidig. Bytter om på platene etter halve steketiden (ca 22 min). :)

Anne sa...

De er avhengighetsskapende ja :-) Mye bedre enn kjøpeknekkebrød. Godt å høre at det går fint å lage to brett i samme slengen uten varmluftsovn også.

Unknown sa...

Tusen takk for flott oppskrift:) Laget knekkebrødene i dag og de ble super gode:) Håper det er greit at jeg la ut oppskriften din på min blogg? Har også blogg om glutenfri mat og kakebaking mm:
http://anetteaurora.blogspot.com/

Anne sa...

Bare hyggelig om flere får prøvd ut oppskriften :) Jeg er glad du likte dem!

Anonym sa...

nydelige! Jeg puttet i litt hempfrø, det gjorde susen. Har linket oppskriften på min blogg.

Godt nyttår :)

Anonym sa...

Hei!
Jeg digger oppskriften. Hadde i litt mer gresskarkjerner, og laget 3 brett i stedet for 4, og lot de steke i 10 min lengre, resultatet ble knallbra! Genial oppskrift for meg som er helt ny på glutenfri mat. TUSEN TAKK!

Anne sa...

Så koselig tilbakemelding! Og takk for nye tips tilbake :)

mowepe sa...

hvor lenge kan di ligge i plastboks?:) kjempe gode knekkebrød:D

mowepe sa...

hvor lenge kan knekkebrødene ligge? i plastboks, eller pose ? :) knallgode er di hvertfall :D

mowepe sa...

hvor lenge kan di ligge i plastboks?:) kjempe gode knekkebrød:D

Anne sa...

Så bra du likte knekkebrødene :) Hvis knekkebrødene er helt tørre kan de oppbevares lenge i en plastikkboks. Har ikke opplevd at de har blitt dårlige før de har blitt spist opp.

Anonym sa...

Jeg er så glad for denne oppskriften! Lager tre brett av den, i stedet for fire.
Nå har jeg laget 13 brett siste ukene av disse knekkebrødene.
Jeg elsker dem, og de er også redningen for mamma.
Deilig at det finnes noe sunt vi kan bli hekta på, også vi med glutenintolleranse.

Anne sa...

Takk for superkoselig kommentar! Så godt å høre at andre har glede av oppskrifta!

Oddveig sa...

Eg e blitt avhengig... eg så ikkje røyge elle bruke narkotika, går på piller elle e så voldsomt heftige på alkoholen heller sjøl om eg lige godt rødvin. Eg e alså blitt avhengige... av disse hjemmalagde glutenfrie knekkebrødene så du har gitt meg oppskriften på. Eg har bytta ut 1 dl av havregrynå med heil bokhvete... bare elske smaken av bokhvete. Har me meg ein stabel på jobb og knaske te frokost. Syns også det e godt me ett par te 2-teen (tåle ikkje kaffi sjøl om eg elske det)... men når det då e tomt får eg heilt abstinens... NEIIIII liksom - det e tomt! VIL HA MERR! Kan jo ikkje ta me meg heila lageret, for då hadde eg jo spist det opp... og est ennå merr ut enn eg e.
Eg e heller ikkje aleina... sønnen i huset på 25 e og blitt hekta... og sønner på 25 spise møje. (Eg har diettgodtgjørelse, mens sønnen fekk avslag.) E jo enkelt å laga nytt, men ting tar tid... så sønnen må værsegod ijaffal spisa skjever te ett av måltidene. Han så aldri før har likt knekkebrød... han flire jo litt av seg sjøl då når eg spør om han og e blitt avhengig. Ingen tvil. I helgå ska eg lera han å laga de sjøl... og han glede seg. SWEET - nå ska der bli knekkebrød... og eg ska laga MYE!

Litt skremmande at ein kan få ein euforisk glede av knekkebrød ...men men.... det e i jaffal sunt.... knask.... mmmmmm... og duogduogdu så godt.

Anne sa...

:-D

Anonym sa...

Supergode knekkebroed! Vi lager nye brett hver 2. uke :) namnam.

Anonym sa...

Takk for oppskriften! Jeg har fått diagnostisert gluten- og melkeintoleranse for et par måneder siden, og må samtidig ikke spise noe sukker, heller mais eller ris.
Så jeg har byttet ut den glutenfrie melblandingen med havremel, og det blir bare kjempegodt! Trenger ikke bakepulver heller.
Jeg baker fem brett av denne porsjonen, for jeg synes det er best når det er helt tynt og sprøtt. Oppbevarer det i kakebokser, og det holder seg ihvertfall til det blir spist opp! Det tar ikke mange dagene :-)
Dette knekkebrødet reddet situasjonen for meg!
Hilsen en Anne til

Anne Mæhle sa...

Takk for oppskriften! Jeg har fått diagnostisert gluten- og melkeintoleranse for et par måneder siden, og må samtidig ikke spise noe sukker, heller mais eller ris.
Så jeg har byttet ut den glutenfrie melblandingen med havremel, og det blir bare kjempegodt! Trenger ikke bakepulver heller.
Jeg baker fem brett av denne porsjonen, for jeg synes det er best når det er helt tynt og sprøtt. Oppbevarer det i kakebokser, og det holder seg ihvertfall til det blir spist opp! Det tar ikke mange dagene :-)
Dette knekkebrødet reddet situasjonen for meg!
Hilsen Anne Mæhle

Anne sa...

Takk for tilbakemelding og tips til alternativ ingrediens! Jeg er glad oppskriften faller i smak :-)

Anonym sa...

Aiai, disse var supergode!!! Gleder meg til å servere&gi bort disse til mine glutenfrie venninner. Tusen takk til deg&mor for oppskriften! :)

Maren sa...

Dette var en kjempe go oppskrift! Namnam!

Anonym sa...

Takk for fin oppskrift. Jeg unngår også de såkalte "glutenfrie" melsorter, og kutter ut disse ved å erstatte med 1 ss Fiberhusk. Det fungerer utmerket.

Inger Johanne sa...

Takk for flott oppskrift! Laga fyrste porsjon igår, og dei er snart oppetne;-)

Inger Johanne sa...

Takk for flott oppskrift! Laga fyrste porsjon igår, og dei er snart oppetne;-)

Hege Karlsen sa...

Jeg laget disse i dag, måtte endre litt på oppskriften da jeg ikke tåler solsikke så godt. Men de var uuuutrolig gode :) Virkelig! Både jeg og sønnen har spist en haug i dag. Å disse skal helt klart bakes fremover. Til besøk, vurderer også å lage i gave til foreldre o.l. som har alt ved neste anledning ;)
De var heeelt nydelige!

Jeg byttet ut solsikkefrø med en dl teff mel (rød pakke), hadde da i dette med melet til slutt.

Å byttet solsikkeoljen ut med rapsolje.

Jeg tok også håndmikseren 2 minutter i frø og glfri havregryn blandingen. Slik at noe ble kuttet opp og fikk mer melkonsistens.

Å stekte de helt til de var litt brune :)

Hege Karlsen sa...

Tusen takk for oppskrift forresten <3
Å jeg lagde 3 brett ut av oppskriften ;) klarte ikke få 4 ut av det ;)

Krister Turøy sa...

Tusen takk for oppskriften! Knekkebrødene er helt supergode :-) Moren din kan dette, hehe.

Anonym sa...

Hei! Takk for at du delte denne oppskriften, de ble kjempegode! Jeg lurer bare på en ting, hvordan klarer du å holde dem crispy? Mine ble myke ganske fort, og det er jo ikke like godt.. Hadde dem i bokser, men kanskje ikke tette nok?