mandag 22. februar 2010

Triumphs skitne truser

29. juni 2009 ble 1959 arbeidere på Triumphs fabrikk i utkanten av Bangkok sagt opp, og selskapet anklages for å ha sagt dem opp blant annet for å bekjempe de brysomme fagforeningene ved fabrikken, bli kvitt de eldste kvinnene som var over den effektive produksjonsalderen på 35 år, samt å flytte produksjonen til en ny fabrikk med lavere lønninger, skriver bladet Folkevett i artikkelen "Råskapens Triumph". Der kan du lese historien til noen av arbeiderne som ble sagt opp, blant annet 55 år gamle Foo-Sriboon som ble sagt opp noen måneder før hun skulle gå ut i pensjon etter over 30 år i Triumph. Etter oppsigelsen mistet hun alle pensjonsrettighetene sine hos selskapet. Mange av arbeiderne sliter også med helseskader som astma og alvorlige allergier etter årene på fabrikken.

De ansatte som ble sagt opp i fjor sommer har satt opp en egen fabrikk i underetasjen til Arbeidsdepartementet i Thailand, der de produserer sin egen protestkolleksjon som de kaller "Try Arm". Målet deres er at forbrukerne skal få øynene opp for de reelle kostnadene for undertøyet, og se hvor mye Triumph tar i profitt. 60 øre fikk arbeiderne igjen for hver sloggi de sydde, mens nordmenn betaler over 150 ganger så mye for samme truse i en norsk butikk. "Try Arm"-kolleksjonen selges for en brøkdel av prisen som Triumph tar for sine produkter, og pengene de tjener på kolleksjonen gir arbeiderne muligheter til å fortsette kampen og til å hjelpe dem som nå står uten arbeid.



Vi som forbrukere kan legge press på Triumph og andre klesfabrikanter ved å stille kritiske spørsmål og velge produkter som holder en høy standard innen etikk og miljø. Ved å tenke før vi åpner lommeboka kan vi være med på å påvirke arbeidsforholdene til Foo-Sriboon og andre arbeidere. Her kan du laste ned brosjyren "Etiske klær" fra Etisk Forbruk dersom du vil vite mer om klesproduksjon og om hvordan du kan bli en mer bevisst forbruker. Gjennom Fremtiden i våre hender kan du sende postkort til kleskjedene for å oppfordre dem til å betale arbeiderne sine levelønn nå. Levelønn er en lønn som dekker de grunnleggende behovene som en familie har, som rent vann, mat, tak over hodet, utdanning og grunnleggende helsetjenester, noe som dessverre slett ikke er en selvfølge blant industriarbeidere i utviklingsland.

Ingen kommentarer: