tirsdag 23. februar 2010

In(n) med sushi - ut med fisken?

Samtidig som stadig flere får øynene opp for sushi her hjemme, nærmer flere av artene på menyen seg faretruende punktum for sin eksistens. Blåfinnet tunfisk, som helt fram til i fjor var å finne i norske sushirestauranter, kan i følge WWF være borte fra Middelhavet allerede i 2012.

I artikkelen "Dødelig meny" forteller Dagens Næringsliv om konsekvensene av fiskemenyen. Selv om blåfinnet tunfisk nå er tatt av menyen på restaurantene Dagens Næringsliv sjekket, kan du dessverre fortsatt finne kritisk truede arter på tallerkenen, for eksempel ål og kveite. Disse bør du styre unna, og du bør være kritisk til arter som gulfinnet tunfisk og oppdrettslaks. Scampi bør man også unngå helt, da tråling etter vill scampi fører til skader på korallrev, mens oppdrett fører til ødeleggelse av mangroveskog.

Betyr dette at du bør slutte å spise sushi? Nei, det betyr bare at vi bør være kritiske til hvilke arter vi spiser. Et godt hjelpemiddel for å unngå å spise truet fisk er WWF's sjømatguide. Dette er en veldig kjekk oversikt over hvilke arter det er helt trygt å spise, hvilke vi bør unngå og hvilke som er tvilsomme. Blant artene du kan spise med god samvittighet er kamskjell og kongekrabbe.

Visste du forresten at du kan bruke vanlig grøtris i stedet for dyr sushiris til sushi?

10 kommentarer:

T-Bird sa...

Tusen takk for alle nyttige tips! Jeg har tatt meg den frihet å kopiere Arne Næss sitt sitat til min blogg.

Anne sa...

Bare hyggelig :-)

Ingvild sa...

Den listen ble jeg litt satt ut av, det kan da ikke stemme vel at alle de artene er rødlistet? Flere av fiskeartene som er rødlistet er det regulert fiske etter i Norge.

Jeg tenker at på ett generelt grunnlag bør man unngå fisk som er trålet etter og heller støtte linefiskflåten når man skal kjøpe fisk. Det er forskjell på hvordan fisk blir fanget. I England er det flere større matvarekjeder som kun selger fisk fra linebåter fordi de mener den er mer miljøvennlig.

Ingvild

Anne sa...

Hei!
Artene som er markert som røde og bør unngås i WWF's sjømatguide er enten overfisket og/eller fanget/oppdrettet på en måte som ødelegger havmiljøet. Dersom du vil lese mer om hvorfor hver enkelt art har havnet i en kategori, kan du klikke på den og lese mer om bakgrunnen. Der kan du også lese hvilke arter som har status som truet, nær truet eller sårbar på den norske og/eller internasjonale rødlisten.

Ellers er jeg enig med deg i at man generelt bør unngå fisk som er trålet.

Emma / Reko Stil sa...

Hoppsan nu fick jag hicka - jag som alltid beställer min sushi "kun med laks og tunfisk" (helt enkelt för att jag tycker bäst om dem!). Nu ska jag syna mitt favvo-sushi-hak i sömmarna och kryssa fingrarna för att laxen och tonfisken är av det "godkända slaget". Tack för info - du skriver så mycket nyttigt!! :)

Sköt om dig!

Ellen Marie Albertsen sa...

Oioioi.Jeg som elsker sushi..Scampi og fritert tunfisk.. Møkk:/

Anonym sa...

veldig interessant, takk

Silje Silje sa...

Jeg spiser vegetarmaki jeg:)

Anne sa...

Vegetarmaki hadde jeg ikke hørt om, måtte google det :) Har ikke prøvd det, vi bruker oftest reker i slike ruller med sjøgress.

Unknown sa...

Dette visste jeg ikke så det var nyttig informasjon- takk takk :-) Og supert tips om at man kan bruke grøtris!! nå fikk jeg lyst på sushi gitt!..litt seint på kvelden kanskje...:-O