fredag 10. april 2009

Sjokolade med bismak

SwedWach publiserte i 2006 artikkelen "Chokoladens mörka hemlighet" der vi blant annet kunne lese

"Kakaon till den du choklad du äter är ofta odlad av arbetare som lever under mycket svåra förhållanden. Arbetarna saknar socialt skydd, får mycket lite betalt och jobbar bland annat med bekämpningsmedel utan att kunna skydda sig. En stor del av arbetsstyrkan utgörs ofta av barn och ungdomar som jobbar under samma förhållanden som de vuxna. (...) Undersökningen visar att chokladföretag verksamma i Sverige, Kraft Food, Nestlé och Cloetta Fazer, inte kan garantera att deras produkter tillverkats på ett sätt som respekterar de mänskliga rättigheterna."

I går publiserte SwedWach artikkelen "Uppföjing: Chokladföretagen har fortfarande ingen kontroll på arbetsvillkoren". Der kan vi lese at i dag, tre år senere, utfører Nestlé og Cloetta-Fazer fortsatt ingen kontroller av arbeidsforholdene. Kraft Foods kontrollerer ikke mesteparten av innkjøpene, men de begynte i 2007 å kjøpe inn en viss mengde kakao som sertifiseres av Rainforest Alliance.

I følge artikkelen "Barnearbeid bak påskesjokoladen" som ble publisert på nettsidene til Aftenposten i går, kunne informasjonssjefen i Kraft Foods Sverige bekrefte ovenfor Aftenposten.no at de ikke foretar kontroller av plantasjene de handler med, og at barnearbeid kan forekomme. Kraft Foods er forøvrig eieren av Freia.

Det er ikke meningen å sette en bismak på påskekosen, men dersom godteskapene er tomme og trenger påfyll til de siste dagene i påskeferien, kan jeg anbefale å se etter økologisk og fairtrade sjokolade i hyllene. Min sjokoladefavoritt er Green & Black's Dark 85% Cocoa (den er for deg som liker sjokolade av mørkeste sort). Den er økologisk, men ikke fairtrade. I følge Green & Black's er de likevel opptatt av å betale en rettferdig pris for råvarene. Green & Black's har også en sjokolade som er både økologisk og fairtrade, nemlig Maya Gold. Jeg må beskjemmet gjemme snuta under armen og innrømme at jeg ikke har smakt akkurat denne, men jeg skal prøve å huske på den neste gang jeg er på sjokoladejakt.

5 kommentarer:

Ellen Marie Albertsen sa...

Takk for tipset altså.. :) Jeg er flink å spise mørk sjokolade.. eller ja, det blir vel 70 % sjokoladen fra Rema det går mest i..Finner jeg den økologiske skal jeg så klart kjøpe den:) (hvor kjøper man den?) Vi kjøpte veldig bra sjokolade i Barcelona, økologisk og billig. 3 plater til 12 kr.. Den savnes virkelig:)

Miljøbevissthet sa...

Godt tips, absolutt! Jeg er selv glad i flere av Green & Blacks sjokolader. Kan anbefale i hvertfall melkesjokolade, melkesjokolade med mandler samt butterscotch.

Ellers synes jeg Vivani har en fantastisk god sjokolade som heter Cappuccino, som er økologisk.

Anne sa...

Løvinnen:

Green & Blacks har jeg funnet på noen helsekostbutikker og på Helios.

Miljøbevissthet:

Takk for tips! Vivani tror jeg ikke at jeg hverken har smakt eller hørt om før - får holde utkikk etter den :) Mon tro hvor kan man kjøpe den?

Cecilie sa...

Den sjokoladen har jeg alltid hatt lyst til å kjøpe! De har et kjempegodt utvalg av Green & Blacks på favorittbutikken min her i Bergen; Kinsarvik fruktutsalg i sentrum. Der selges for øvrig også mange andre herligheter i sjokoladesjangren, alt er enten organisk, økologisk, fairtrade, eller flere av dem :)

Der selges ikke bare sjokolade, men alle slags teer, kaffe, matvarer som pasta og ris, frukt, grønnsaker, saft og juice, hudpleieprodukter, treningsartikler med mer. Kommer du til Bergen en gang så må du ta turen innom! :)

Hvis du vil kan du også sjekke nettbutikken deres: www.kinsarvik.no
No pressure! :)

Anne sa...

Jeg har faktisk bestilt varer fra nettbutikken til Kinsarvik en gang, de har virkelig godt utvalg i nettbutikken. Skal definitivt prøve å huske å ta turen innom butikken deres om jeg skal til Bergen en tur :) Skulle ønske de hadde butikk i Trondheim også!