lørdag 18. april 2009

En oppdatering på shampoeksperimentet

Nå er det omtrent fem uker siden jeg fant på at jeg skulle ha en shampofri vår, og det er på tide med en oppdatering. For de som ikke har fulgt med på bloggen så leste jeg på lockig.se at man fint kan vaske håret i kun balsam, vel å merke dersom man holder seg unna balsamer og hårpleieprodukter som inneholder silikoner og mineraloljer (de vaskes ikke ut med balsam).

Etter fem uker må jeg si at jeg ikke merker den helt store forskjellen på håret, verken i positiv eller negativ retning. Jeg kan altså klare meg fint uten shampo, noe som igjen fører til litt mindre søppel (embalasje) - dersom jeg ikke bruker mer balsam enn tidligere. Jeg har også prøvd å vaske håret med kun vann, men endte da opp med elektrisk hår, og gikk derfor tilbake til balsamen.

Så hva med de andre frivillige testkaninene som slengte seg med på eksperimentet? Samboeren min forsøkte å vaske håret med kun vann, men ga opp eksperimentet etter et par uker da håret ble raskere fett enn før. Det er imidlertid godt mulig at hodebunnen egentlig trenger lenger tid enn et par uker på å regulere produksjonen av fett. Broren min og kjæresten hans har også vasket håret med kun balsam noen uker nå, og særlig broren min er fornøyd. Han har temmelig tørt hår med krøller, og det å kutte ut shampoen ser ut til å ha hatt en positiv effekt på krøllene.

Vil jeg anbefale andre å kutte ut shampoen og kun bruke balsam? Har du tørt, krøllete hår er det absolutt verdt et forsøk både for miljøet og utseendets skyld. For andre kan det også være verdt et forsøk, spesielt for miljøet sin skyld (altså om du ikke kompenserer med å bruke mer balsam). De som har lyst til å prøve å kutte ut shampoen, kan lese andres erfaringer på forumet på lockig.se. Der kan dere også finne før- og etter-bilder :) Mange høres ut til å være fornøyde med metoden.

Dersom andre har tips til og erfaringer med mer miljøvennlig hårvask hører jeg gjerne fra dere!

Oppdatering: Jeg gikk etter hvert tilbake til å bruke sjampo i blant, da jeg kompenserte med å bruke mer balsam uansett. Broren min, med kort, tørt og krøllete hår bruker fremdeles ikke shampo så vidt jeg vet.

9 kommentarer:

Ellen Marie Albertsen sa...

Flott med en liten oppdatering.... Jeg sitter og vurderer et slikt prosjekt selv... Kanskje i sommer!:o) Det kan jo ikke være så nøye med alle disse boksene jeg samler på i dusjen!!!? Kan det vel..
Du er iallefall så flink du:)
Og som vanlig er det fint med inspirasjon på miljøfronten..:o)

Marianne sa...

Hepp! jeg bruker verken shampoo eller balsam. Har ganske kort hår nå, men håret blir ikke fett eller flassete eller noe annet.
I begynnelsen klødde det litt mer enn normalt, men så kom jeg fram til at jeg var allergisk mot det vaskepulveret jeg brukte da jeg vasket lua mi ;)

(og forresten, sånn der captcha (tilfeldige bokstaver som er forvridde for å unngå spam) bør forbys. Jeg greier ikke å lese dem, og må be om fem eller seks nye hver eneste gang jeg skal skrive en kommentar noe sted. Ganske irriterende!)
(Nå tror jeg greier det på den sjette. Jeg tror det står herredu, men jeg kan ikke være sikker.)(haha, nix. Den sjuende sier daboter tror jeg.)

Anne sa...

Nå tror jeg at jeg har fikset det slik at man ikke trenger innom steget med capcha for å legge inn kommentar på bloggen. Takk for tilbakemelding på det! :)

Naturlige Anita sa...

Jeg sluttet å bruke balsam for noen år siden. Det til tross for at jeg har langt tykt hår som ofte floker seg. Håret har blitt mye lettere å ha med å gjøre nå etter at jeg begynnte å bruke sjampoo uten sls. De naturlige krøllene mine kommer også godt fram nå.

Anne sa...

Har du noen shampo uten SLS å anbefale?

Marianne sa...

Takk! :)

Forresten: Hvordan går det med han som bare bruker vann?
Jeg er veldig fornøyd med det, men jeg får se når det vokser ut litt mer. Og jeg har også lurt på om det blir veldig fort slitt når jeg ikke har noen pleiende greier oppi.

Anne sa...

Marianne:
Min kjære samboer, som forsøkte å vaske håret i kun vann, ga opp eksperimentet etter et par uker da håret ble fort fett. Det er mulig dette ville ha regulert seg etter hvert og at det er ei kneik man må over, men er i såfall kanskje lettere å starte opp i en ferie :) Hadde du samme problemet da du sluttet med shampo?

Marianne sa...

ja, til dels. Det var ... uvant... men ikke fett som det blir når jeg vasket med sjampo og gikk i fire-fem dager. Da ble det fett.
Etter ei stund blir hodebunnen vant til å ikke bli bombardert av sterke kjemikalier hver dag, så den slutter å produsere så mye fett.

Jeg tror dette er litt det samme som folk som bruker store mengder body lotion. Huden slutter å produsere nok fett selv, så den blir avhengig av tilført fuktighet.

Anonym sa...

Hei
Jeg bruker simply organics shampo og samme merke i balsam og det er helt organisk basert på olivenoljeekstrakt og andre oljer. Den fåes kjøpt på sandvika storsenter på den der butikken laline. og kanskje selges i noen frisørsalonger i oslo:) den vasker det helt rent og er bare helt super jeg skal aldri gå tilbake til vanlig stinke frisør shampoooo.