torsdag 2. april 2009

En shampofri vår

Selv om jeg ofte er på utkikk etter produkter som er bedre for helse og miljø, ville det beste av alt være om jeg kan klare meg uten en del av disse produktene som jeg daglig smører inn hud og hår med. For noen uker siden kom jeg over siden lockig.se, en side der du kan finne "tips och råd om hur du på bästa sätt kan få fram det allra vackraste i ditt hår", spesielt rettet mot de med krøller eller bølger. Der kunne jeg lese artikkelen "Vacker utan schampo", som kan fortelle at egentlig trenger en ikke bruke shampo, men man kan klare seg med kun balsam. Flere på forumet forteller at de har kuttet ut shampo og nå kun bruker balsam til å vaske håret - med godt resultat. Og etter å ha lest litt mer rundt omkring på nettet, har jeg funnet ut at det er flere måter å være shampofri på, eller no 'poo som enkelte kaller det på engelsk. I tillegg til at man kan velge å kun bruke balsam (Conditioner only/CO), bruker enkelte kun vann (Water only/WO) mens andre igjen vasker håret med natron (baking soda på engelsk) og skyller det i eddik. I innleggene "The No Shampoo revolution: No 'Poo Update" og "How to Ditch Shampoo (and look even better)" kan du lese to bloggeres erfaringer med sistnevnte vaskerutine. Natron kan bleke håret, så det bør man være obs på om man velger å vaske håret med det. Jeg kan forøvrig ikke garantere at natron er sunt for hud og hår.

Om man kun skal bruke balsam (eller kun vann for den saks skyld), kan man ikke bruke stylingprodukter eller balsam som inneholder silikoner eller mineraloljer, da dette ikke vaskes ut uten shampo. Og til den siste shampovasken før man setter i gang bør man bruke en shampo som inneholder sulfater, slik at man får vasket ut alle restene av silikoner og mineraloljer. Du kan lese mer her. Når man vasker håret med shampo kompenserer vistnok hodebunnen med å produsere mer fett, og det kan ta et par uker før produksjonen av fett reguleres etter at man slutter med shampo.

Det er nå snart tre uker siden jeg bestemte meg for å teste ut et shampofritt liv og kun bruke balsam - og det går ganske bra. Den første uka syntes jeg håret mitt så tørt ut (!) rett etter vask, og deretter ble det tungt og flatt etter et par dager, men nå synes jeg det ser ut helt som vanlig, både rett etter vask og etter et par dager. Jeg har begynt å bruke en lett styling gel fra Green people (som jeg dessverre oppdaget at jeg reagerer allergisk på :S) som fungerer som en "leave in" balsam i tillegg til vanlig balsam, så det er mulig at det er den som gjør at håret ikke lenger ser tørt ut rett etter vask. På bildet er håret nyvasket og nesten tørt, og jeg har ikke brukt noen stylingprodukter.

Broren min har også slengt seg på kun-balasam-eksperimentet og det ser ut til at krøllene hans kommer tydeligere fram nå enn de har gjort på en stund. Kjæresten min er tøffest av oss tre og tester ut hvordan det fungerer å vaske håret i kun vann. Jeg kommer tilbake med oppdateringer etter hvert :)

PS. Gutta ble med på eksperimentet helt frivillig uten så mye som en oppfordring fra min side ;D

Oppdatering:

Her kan du lese om mine erfaringer fem uker ut i eksperimentet.
Også KK skriver om at stadig flere dropper shampoen, og at for den kjente kokken Nigella Lawson holder det å vaske håret en gang i uka.

Bilde: Anne

4 kommentarer:

Cecilie sa...

Jeg har faktisk også begynt å vaske håret med bare vann i det siste. Riktignok på grunn av en irritert hodepunn som trengte en pause fra diverse graps, men fant ut at håret mitt ikke blir noe mindre blankt av det. Visste ikke det fantes en egen "folkebevegelse" for shampo-frihet :P

Hvis jeg føler jeg må bruke shampo en gang, f.eks etter en treningsøkt, så bruker jeg en organisk olivensåpe til det. Funker bra :)

Ellen Marie Albertsen sa...

Oi, så tøffe dere er...
Jeg er avhengig av altfor mye produkter.. Men kanskje man klarer det meste når man er mange sammen?:)
Det tror jeg virkelig:)
Lykke til med et flott eksperiment...
Løveklem

Anne sa...

Takk for tips om økologisk honningsåpe, Cecilie! :)

Løvinnen: Takk!:) Det blir litt morsommere når man er flere sammen om det! Kjæresten til broren min har også blitt med på eksperimentet :)

Astrid sa...

En periode prøvde jeg å spraye håret med flytende aloe vera en time før jeg vasket håret (uten såpe eller balsam). Aloe vera renser. Det fungerte veldig bra fordi jeg har sensitiv hodebunn. Håret ble veldig blankt etterhvert. Balsam er sikkert bra for å få ut elektrisiteten :)