torsdag 9. mai 2013

God deodorant uten aluminium

Endelig kan jeg avslutte jakten på en god, trygg deo uten aluminium, parabener, parfyme og annet unødvendig. Jeg tror jeg har funnet den. Deoen med stor D: Salubritas uncented deodorant balm.Salubritas er den første deodoranten uten tvilsomme ingredienser jeg har funnet som har fungert over tid (og jeg har prøvd mange i løpet av de siste fem årene). Nå har jeg bestilt min andre boks, og føler meg trygg på at den virker etter å brukt meg selv som prøvekanin over lengre tid. Dere skal vite at jeg virkelig har testet den: Jeg prøvde ved ett tilfelle å bruke samme (trange) t-skjorte tre dager i strekk på reise, uten at t-skjorten luktet svette etterpå. Det må jeg kalle bestått :-)

OPPDATERING: Samboeren min har nå også prøvd den, og den funker dessverre ikke like godt for ham som for meg. Hvis noen av dere prøver denne vil jeg veldig gjerne høre fra dere om den virker eller ikke for dere. Det kan virke som om hvilke deodoranter som virker for forskjellige mennesker er veldig individuelt. 

Ingrediensene består også testen: økologisk sheasmør, natrium bikarbonat (natron, ingrediens i bakepulver), økologisk kakaosmør, økologisk arrowroot-pulver (har det et norsk ord?) og økologisk kokosolje.

De har også utgaver med eteriske oljer, men jeg anbefaler å gå for den uten tilsatt lukt. Lavendelolje, som et par av utgavene med lukt inneholder, er kjent for hormonforstyrrende egenskaper. At en ingrediens er naturlig betyr ikke at den nødvendigvis er trygg. Flere reagerer dessuten allergisk på eteriske oljer.

Konsistensen er omtrent som sheasmør, og den må smøres på med fingrene. Jeg synes det fungerer helt fint.

Deodoranten kan bestilles fra nettbutikken til Salubritas, og de har også en liten prøvestørrelse slik at du kan teste om deodoranten fungerer før du bestiller en større boks.

Hvorfor uten aluminium?

Mattilsynet advarer mot at nordmenn kan få i seg for mye aluminium totalt ved bruk av antiperspirant. For høyt aluminiumsinntak har vist seg å gi nerveskader hos rotter og mus, i tillegg til skade på testiklene og lav sædkvalitet.

I dokumentaren "Aluminiumsalderen" som nylig ble vist på NRK (ligger tilgjengelig på nett-TV til lørdag 8.juni) forteller også forskere om hvordan både alzheimer, muskelplager, allergier og brystkreft kan lenkes til høye nivåer av aluminium i kroppen. I tillegg står utvinning av aluminium for store ødeleggelser av regnskog og fiskedød. Jeg anbefaler alle med et snev av interesse for helse og/eller miljø å se dokumentaren.

15 kommentarer:

Benedikte sa...

Takk for tips, skal forsøke denne :)
Kjekt at du har begynt å blogge litt igjen!

Alumiumsalderen var en skremmende og brutal film - dessverre er det virkeligheten som beskrives.

Marte sa...

Tusen takk for tips, jeg leter også etter den perfekte, ufarlige deodoranten. Skal prøve denne!

Anne sa...

Jeg håper den funker like bra for dere som for meg :-) Jeg hører gjerne fra dere når dere har testet den.

Sukkerspinnengelen sa...

Hei, så flott blogg du har!

Natriumbikarbonat er det samme som natron, som man kan kjøpe i vanlig matbutikk. Her hos http://www.kraftmamma.no./ finnes oppskrift på selvlaget deodorant :)

Anne sa...

Sløvt av meg å ikke skrive synonymet natron over, skal føye det til, da natron antakeligvis er mer kjent for de fleste.

Jeg har prøvd å lage egen deo med natron og kokosolje tidligere, men det funket ikke helt optimalt for meg dessverre. Husker ikke nøyaktig hvorfor jeg ikke ble fornøyd med den hjemmelagde varianten lenger, så den spørs om jeg ikke skal gi den et nytt forsøk etter hvert.

Spennede blogg dere har, forresten!

Cecilie sa...

Takk for tips! Både til deodorant og dokumentar, skal formidle det videre til flere i husstanden som har vært på jakt etter ufarlige, aluminiumsfrie alternativer :)

Kjekt at jeg kunne glede en biolog med bildene mine, forresten! :)

Carita sa...

Takk for tips!:)

Anonym sa...

Mulig det er dumt spørsmål men hvordan er det med deodoranter som spray?
Ser at på min billige Axe deodorant kjøpt på dagligvaren så står det ikke oppført aluminium som innhold.

Anne sa...

Det er vel hovedsaklig antiperspiranter som inneholder aluminium, så det kan godt være at den ikke inneholder det om det bare er en vanlig deodorant. Mange vanlige deodoranter inneholder imidlertid andre tvilsomme stoffer, deriblant allergiframkallende stoffer. Jeg ser AXE kom dårlig ut på testen til Grønn Hverdag: http://www.gronnhverdag.no/nor/Tester/Produkttester-av-hudpleie-og-kosmetikk/Test-av-deodoranter-2012/Deodoranter-2012-Resultater (de har ikke tatt hensyn til aluminium i testen).

Jennida sa...

Den har ikke jeg hørt om før! alltid kjekt å finne gode do-alternativer :D Jeg skrev om den jeg bruker for noen dager siden:http://ryddignok.blogspot.no/2013/06/30-days-challenge-dag-20.html

har du en mailadresse forresten?

Anne sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Anonym sa...

Ser at den som heter aluminiumklorid.no fikk terningkast 6 av grønn hverdag. Den inneholder ekstra mye aluminiumklorid. Og poff, der forsvant min tillit til grønn hverdag! :-(

Anne sa...

Ja, jeg har sett at Grønn Hverdag ikke vurderer aluminiumklorid og aluminiumklorhydrat som skadelige stoffer i sine tester, da de sist (i 2012) mente at det ikke var nok forskning som ga grunnlag for å advare. Nå har det jo siden den gang blitt satt fokus på mengden, at vi totalt sett kan eksponeres for for mye om vi bruker aluminiumsholdige deodoranter i tillegg til all den aluminiumen som vi får i oss gjennom mat. Det blir spennende å se om de neste gang de tester endrer vurderingene mht aluminiumklorid/klorhydrat på bakgrunn av dette.

Anonym sa...

Hei! Jeg har hørt at primal pit paste sin deodorant er bra, har du prøvd den? :)

Anne sa...

Hei! Nei, den har jeg faktisk ikke hørt om .Har du prøvd den? Jeg har lagt deodoranttestingen på hylla etter at jeg fant Salubritas sin, siden den fungerer så bra for meg.