onsdag 1. februar 2012

Hurra! Tacoskjellene fra Old el Paso er frikjent

Mange av dere har nok fått med dere at Regnskogfondet og Grønn Hverdag lanserte en Palmeoljeguide forrige uke. Denne er kjempekjekk, fordi du enkelt kan sjekke om en rekke produkter inneholder palmeolje eller ikke, og eventuelt hvor mye. Jeg fant for eksempel ut at tacoskjellene fra Old el Paso til min glede ikke inneholder en eneste dråpe palmeolje, men at jeg fortsatt må være på vakt i kjekshyllene.

Les også innlegget "Fra levende skog til monotone oljepalmeplantasjer", og bli med en tur til de tropiske skogene som trues av nettopp produksjon av palmeolje. Der kan du også lese mer om at norske kyr fores med ødelagt regnskog, samt finne flere lenker til sider som forteller mer om de negative helse- og miljøkonsekvensene av palmeolje.

9 kommentarer:

Frøken BitterSøt sa...

Så bra! Det er en veldig nyttig guide, og det er fint å se at det er så stor interesse rundt den! :)

Heidi sa...

Henger meg på og er på mine gamle dager blitt mer og mer bevisst på hva vi putter i oss av "gode" saker!

Cecilie sa...

Flaks for oss som elsker taco! Er jo en kjempefin måte å få i seg masse rå grønnsaker på :)

Men leser til høyre her at kamille-teen fra Coop som jeg har stående i hylla mi ikke er så bra å få i seg pga sprøytemidler. Det ante jeg ikke. Jammen ikke lett å være forbruker! :/

Naturens Apotek sa...

Det er vanskelig dette, alt som man helst bør unngå som man ikke får beskjed om. Bra at det har kommet palmeoljeguide, og ikke minst at det blir mer info om dette. Husker jeg skrev om palmeolje på en gammel blogg i 2006, da mente alle at jeg var hysterisk.

Anne sa...

Det er ofte slik at de som går foran blir beskylt for både det ene og det andre. Men de brøyter vei, og så kommer de andre etter :)

Men ja, jeg er helt enig med deg i at det er vanskelig å holde oversikten.

Cecilie sa...

SV: Er det sant?!? Reiser du også på søndag? Hvor reiser du fra? Hadde vel vært typisk om det var samme fly som jeg skal ta, verden er ikke alltid så stor, har jeg hørt :P

Så klart vil jeg spise is med deg! Det hadde vært utrolig hyggelig :) Hvor i Roma er det du skal bo? Jeg har forresten vært i bestefars reisebibliotek, han har vært i Roma en 8-10 ganger og har en stor kjærlighet for byen, så han er jo raskt på pletten når det kommer reiselystne barnebarn på besøk som spør etter fine kirker og gode kaféer ;)

Haha, så morsomt at du tenkte på meg! Men du hadde rett, en sånn trapp skulle jeg likt å se! Den hørtes bra ut på alle måter :)

Anne sa...

Vi reiser 8.35 fra Gardermoen. Og du? Verden er ikke stor, så det skulle ikke forundre meg. Vi skal bo i en leilighet ved Campo de'Fiori. Hvor lenge skal dere være der forresten?

Det høres ut som om bestefaren din har et spennende bibliotek :)

Jørgen sa...

I forbindelse med palmeoljeguiden, har jeg lurt en del på hva som er naturlige erstatningsoljer for industrien. Med tanke på belastningen på regnskogen er kanskje ikke soya bedre, da det visstnok også er drevet hardt i utsatte regnskogområder. Har industrien i Norge mulighet til å få sertifisering på oljen de bruker, så de kan være sikre på at den er forsvarlig produsert?

Anne sa...

Nordisk rapsolje blir ofte brukt som erstatning har jeg sett. Det er jo et kortreist alternativ, hvilket jeg ser på som positivt.

Angående sertifisering, så skriver Regnskogfondet "Sertifisering av palmeolje er fortsatt veldig nytt og Regnskogfondet mener det er for tidlig å si om det kan løse noen av de alvorlige problemene som skyldes palmeoljeproduksjon. – Vår erfaring med tømmersertifisering er at krav som er gode på papiret altfor ofte ikke følges opp i praksis. For å kunne garantere for bærekraft må det være full sporbarhet på palmeoljen. Bare da kan man vite med sikkerhet hvor og hvordan palmeoljen er produsert, sier Firing Lunde. " i denne artikkelen: http://www.regnskog.no/bevisst-forbruker/palmeolje/regnskog-i-handlevogna