søndag 2. oktober 2011

Kjøttfri mandag - sunt og miljøvennlig

Hvis halvparten av alle husstander i Norge hadde spist to pakker kjøttdeig mindre i måneden, ville det spart miljøet for CO2-utslipp tilsvarende det årlige utslippet fra omtrent 60 000 privatbiler [1]. Det må bety at om halvparten av alle husstander i Norge bytter ut kjøttmiddagen hver mandag i året og blir med på Kjøttfri mandag, så kan miljøet bli spart for CO2-utslipp tilsvarende 120 000 privatbiler*. Det hadde vært noe. Med så mye fantastisk god vegetarmat det går an å lage, føles det som en lettvint og lystbetont måte å redusere CO2-utslippene mine på.


Trenger du inspirasjon? Vegetaroppskrifter finner du under etiketten "vegetar" på bloggen min, på nettsiden til Kjøttfri mandag og på flere av matbloggene det er lenket til på høyre side i bloggen min.


Hverdagsveggis

Om du skulle bli hektet på vegetarmat, er det ingenting i veien for å ta en kjøttfri tirsdag, torsdag eller fredag også :-) Selv anser jeg meg selv som "hverdagsvegetarianer", det vil si at jeg for det meste koser meg med vegetarmat, men spiser kjøtt og fisk en gang i blant. Jeg har prøvd meg som vegetarianer i perioder også, men har landet på å spise kjøtt av og til. De gangene jeg lager kjøttmat hjemme, bruker jeg for det meste økologisk kjøtt eller viltkjøtt - bedre for miljøet og bedre på smak.

Jeg lurer på om noe har skjedd med nordmenns syn på kjøtt de siste årene. Når var det vi begynte å ta det som en selvfølge at vi skulle spise kjøtt av beste kvalitet hver dag? Selv om det er relativt mye kjøtt i norsk tradisjonskost, var det ingen selvfølge med kjøtt hver dag før. Dyrene ble godt utnyttet, og de beste delene ble spart til søndagsmiddagen og høytidene. Mange klager over matprisene, men skal likevel ha kjøtt daglig. Er det en nødvendighet eller menneskerett å spise kjøtt hver dag?


Lavkarbo kan gi store CO2-utslipp

De store CO2-utslippene knyttet til produksjon av kjøtt er noe å tenke på i disse lavkarbotider: Produksjon av én kilo oksekjøtt gir 13 ganger så mye CO2-utslipp som produksjon av én kilo med proteinrike linser [3]. Det finnes protein- og fettrik mat i planteriket også ... Yngve Ekern, matspaltist i Aftenposten, skrev på Twitter at lavkarbofolk er menneskehetens SUVer. Så her er en utfordring til alle lavkarbotilhengere: Sleng dere i det minste med på kjøttfri mandag, og gå på jakt etter gode vegetariske lavkarbooppskrifter.


Friskere og slankere vegetarianere

Jeg har møtt enkelte som er skeptiske til om vegetarianere får i seg alt de trenger. Hvis du bare fjerner kjøttet fra det du spiser til vanlig, uten å erstatte det med noe annet, så deler jeg bekymringen. De fleste vegetarianere jeg har møtt spiser imidlertid mye sunnere enn gjennomsnittet ellers i befolkningen, og næringsrik mat som linser og bønner er en del av grunnmuren i et vegetarisk kosthold.

Forskere i Loma Linda i California har over flere tiår overvåket helsetilstanden til et stort antall vegetarianere, og har blant annet funnet ut at vegetarianerne var mindre utsatt for høyt blodtrykk, diabetes og hjertesykdom enn kjøttspiserne [2]. I tillegg var gjennomsnittsvekten lavere hos vegetarianerne enn ikke-vegetarianerne. Det bør sies at de 30 000 vegetarianerne som var med i undersøkelsen også levde et sunt liv på flere måter. Men poenget er uansett at et vegetarisk kosthold ikke er skadelig, snarere tvert i mot - så lenge du passer på å spise variert og lar belgfrukter bli en del av basisen i kostholdet.



Kilder:
[1] Kalvig, S. og Viste, E. (2007) Himmel og hav. Schibsted Forlagene, Oslo.
[2] Fraser, G. (1999) Associations between diet and cancer, ischemic heart disease, and all-cause mortality in non-Hispanic white California Seventh-day Adventists . American Journal of Clinical Nutrition.
[3] Meat Eater's guide

* Hvis jeg tar utgangspunkt i at hver husstand bruker én pakke kjøttdeig per middag.

10 kommentarer:

Heidi sa...

Det er litt tullete, men jeg har unngått å støtte kjøttfri mandag-konseptet fordi jeg synes det er så irriterende at de bak ikke gikk inn for kjøttfri fredag når dette jo er godt innarbeidet blant flere over hele Europa. (Katolikker skal jo gjøre bot ved ikke å spise kjøtt på fredager.) Men jeg støtter tanken bak dagen, det gjør jeg.

Anne sa...

Det visste jeg faktisk ikke, men kanskje de bevisst ønsket å ha en egen dag for å ikke knytte det opp mot noen religion?

Heidi sa...

Det er et poeng! (I tillegg gir ikke fredager anledning til bokstavrim.)

Jordnært sa...

Flott innlegg!!

Ellen

Hilde sa...

Hei,
Jeg er en miljøforkjemper og lever etter en lavkarbo livsstil. Jeg mener at det ikke er noen motsetninger mellom de to. Jeg syns at konseptet med kjøttfri mandag og vegetarisme ikke passer inn i forhold til menneskenes behov for næring. Menneskene er nå engang på toppen av næringskjeden og skal spise en del energitette animalske produkter sett fra et evolusjonært perspektiv. Vi er ikke utstyrt med fire mager som kua.

Men samtidig så må jeg også legge til at jeg er svært imot dagens måte å produsere og distribuere mat på. Jeg tror det er fullt mulig å leve lavkarbo og i takt med miljøet. Stikkord: nærprodusert og økologisk. Dersom man hadde redusert områdene som i dag benyttes til korn og latt feks storfe beite, og latt skogen vokse opp på disse områdene hadde nok kjøttet blitt langt sunnere enn når man gir kyrne korn og kraftfôr, miljøregnskapet hadde blitt langt mer balansert og dyrene hadde hatt en bedre velferd. I tillegg er dyrking av monokulturer (feks en kornsort) svært ødeleggende for artsmangfoldet. Studier har vist at introduksjon av beitende dyr reverserer ørkenspredning. Appelsiner og palmeolje som fraktes halve jorden rundt er IKKE miljøvennlig.

Selv kjøper jeg "lykkelig skogsgris" av en bonde i nærheten, bruker masse grønnsaker (hovedmengden i volum er nok grønnsaker) og spiser ca like mye proteiner som staten anbefaler oss, det kreves dermed ikke mer krevende ”proteinproduksjon” til meg enn til den jevne forbruker. Men jeg skjærer ikke bort fettet på koteletten, og jeg velger produkter som er så lite som mulig bearbeidet (den feteste melken, rømmen, kjøttet osv). For de som har satt seg inn i lavkarbo (ikke bare lest avisenes store krigstyper), så vet de at dette er viktige prinsipper. Lage mat fra bunn av og velge naturlig, helst økologisk mat. Dette reduserer utslipp fra industri, samtidig som det kan føre til lavere holdbarhet på maten. Dermed kan ikke maten fraktes like langt fra produsent til forbruker. Fordelen med å spise energitett mat er at man ikke trenger å spise fullt så stort volum.

Dette ble langt, men jeg merker at jeg blir litt provosert når folk som ikke har satt seg inn i hva lavkarbo egentlig er kritiserer det for å være miljøskadelig. Dagens system favoriserer de som driver med produksjon av monokulturer, industribearbeiding av matvarer og langreist mat. Lavkarbo favoriserer ikke denne typen produksjon.

Anne sa...

Hei!

Det er godt mulig at det å leve på lavkarbokosthold kan være forenelig med et miljøvennlig kosthold, men i såfall burde det fokuseres mer på dette, da jeg har inntrykk av at mange lavkarbofolk ikke kjøper mer økologisk mat enn andre (mulig jeg har fått feil inntrykk). Jeg tror nok også at en miljøbevisst lavkarbospiser kan ha et kosthold som er bedre for miljøet enn en ikke-miljøbevisst person med et "vanlig" kosthold (hva nå enn det måtte være). Jeg er glad for at du og andre får fram at lavkarbo ikke favoriserer storindustri og monokolturer. Tror du at flesteparten av de som spiser lavkarbo er bevisste på dette? (er det bare "oss andre" som ikke har fått det med oss?) Bildet er ikke svart-hvitt, og det er som du tar opp flere aspekter som er verdt å se nærmere på (i forhold til type jordbruk, beiteområder, transport av mat osv.). Jeg vet forresten om folk som lever på lavkarbo og samtidig er vegetarianere, så det er mulig.

Når det er sagt så er det liten tvil om at å spise mer mat lenger ned i næringskjeden er bra for miljøet i forhold til de ressursene som går med til å produsere kjøtt vs. vegetarisk mat. Jeg stusser litt på det du sier om at "kjøttfri mandag" ikke passer inn med menneskets behov for ernæring, da man fint får i seg det man trenger ved et vegetarisk kosthold. Jeg var på et foredrag med en professor her om dagen som sa at det ikke var noen helsemessige ulemper ved å være vegetarianer, snarere tvert i mot viste hun til forskning som sa at vegetarianere bl.a. hadde lavere risiko for hjertetrøbbel. Så jeg er temmelig sikker på at å spise rent vegetarisk en dag i uka eller flere ikke er problematisk i et helseperspektiv.

Når du trekker fram det evolusjonære perspektivet så er jeg enig i den forstand at vi neppe er tilpasset et høyt inntak av raffinert sukker, lyst mel og lignende som mange baserer kostholdet sitt på. Men vegetarisk mat i form av frukt, grønnsaker, nøtter og røtter har jo derimot vært en del av kostholdet vårt også fra gammelt av så vidt jeg vet. Dessuten er hverdagen vår temmelig forandret fra den vi hadde for tusenvis av år siden. Jeg har sett noen tall på kaloribruk blant jegersamfunn, og de brukte noe sånt som 8000(!) kalorier om dagen.

Men i bunn og grunn tror jeg vi er mye enige, blant annet i forhold til å satse på økologisk og kortreist mat. Jeg tror bare ikke at det er noen ernæringsmessig ulempe å spise en større andel vegetarmat enn det mange gjør :-)

Helene sa...

Hei Hilde

Ikke prøv deg på å bruke evolusjonsteorien til å rettferdiggjøre det at du spiser kjøtt. Nei, vi har ikke fire mager, men det er fordi vi ikke er drøvtyggere (noe de færreste planteetere er). Det vi faktisk har, er et enormt langt tarmsystem, noe som kjennetegner - gjett hva - planteetere. Mennesker har spist kjøtt gjennom lange tider, ja, men det har vært mangel på andre kilder til proteiner. I dag får vi mer enn nok av proteiner, og du kan absolutt få all den næringen du trenger gjennom et både vegetarisk, ja til og med vegansk, kosthold.

Lavkarbo er en diett som sikker fungerer fint om en skal ned i vekt (min egen far mistet mange kilo ved hjelp av dette), men det er ingen tvil om at kjøtt er en miljøversting, og det påvirker også fordelingen av verdens ressurser, siden det trengs mellom 5-10 ganger mer ressurser for å produsere kjøtt og andre animalske produkter. Det er derfor FN går ut og ber hele vesten om å gå mer mot et vegansk kosthold om vi skal ha noe som helst håp om en rettferdig verden i fremtiden.

http://www.guardian.co.uk/environment/2010/jun/02/un-report-meat-free-diet

Hilde sa...

Hei Anne!

Du har helt rett, vi er stort sett enige på mange områder, det er jo derfor jeg leser bloggen din, og derfor jeg ble provosert over det du skrev om lavkarbo. Hadde det vært en person som jeg ikke respekterer som hadde skrevet det, så hadde jeg jo ikke brydd meg.

Jeg skilte ikke mellom veganer og vegetarianer i forrige kommentar, det var feil av meg. For sånn jeg har skjønt det så tillater vegetarianere animalske produkter i en viss utstrekning (noen spiser for eksempel ost osv)? Og da får man jo i seg vitamin B12 og andre næringsstoffer som ikke finnes i vegetabilsk mat. Og samtidig; en dag i uka uten animalske produkter vil ikke påvirke helsetilstanden noe vesentlig negativt.

I forhold til det du sier om at vegetarianere er friskere, så vil jeg få påpeke at det er en del variabler som det er vanskelig å kontrollere for i studiene som viser at vegetarianere har bedre helse. Det viser seg at vegetarianere er generelt mer opptatt av helse og sunn livsstil og derfor røyker mindre, drikker mindre, spiser mindre fast food og trener mer, enn ikke vegetarianere. Dette er faktorer som påvirker helse og levealder. Jeg vil henvise deg til nettsiden til Denise Minger for mer detaljer rundt dette. Hun har forresten også gått gjennom ”The China Study” og forklart hvorfor resultatene som presenteres i studien ikke samsvarer med dataene som er samlet inn. http://rawfoodsos.com/


Hei Helene!

Mennesket er en alteter (omnivore), ikke kun en kjøtteter (carnivore), eller kun planteeter (herbivore). Det vil si at plantekost skal være en viktig del av menneskedietten (om du da ikke er inuitt, masai eller liknende, disse klarer seg uten plantekost stort sett hele tiden). Mennesket må også ha animalske produkter for å dekke sitt næringsbehov. Jeg mener da for eksempel vitamin B12, dette vitaminet får du ikke i deg naturlig gjennom plantekost.

Det jeg skrev om kuer og fire mager var satt på spissen. Men om vi skal se på evolusjon og tarmsystemer, så er det mest naturlig å se på våre nærmeste slektninger, apene. Jeg vil da trekke frem gorillaer, som er rene planteetere, og sjimpanser som er altetere. Jeg vil anbefale deg å lese om disse apenes tarmsystemer, siden du virker interessert i dette.

Dagens produksjonsmetoder av kjøtt og andre næringsmidler er svært ressurskrevende, det er jeg enig i. Det er en stor belastning for miljøet. Men fordi at dagens kjøttproduksjon ikke er bærekraftig, så betyr ikke det at morgendagens produksjon kan være det.

Om du selv velger å spise vegansk kost må du passe på å bli fulgt opp av en ernæringsspesialist/lege, sånn at du vet at du ikke får mangelsykdommer.

Anne sa...

Hei Hilde!

Jeg er helt enig i at man må passe på at man kontrollerer for flest mulig variabler når man skal sammenligne kosthold mellom to grupper, slik at sammenligningen blir gjort på mest mulig likt grunnlag. Dette er nettop styrken til kostholdsstudien blant 7.dagsadventister, der helsetilstanden til vegetarianere og ikke-vegetarianere ble fulgt. Siden alle medlemmene av trossamfunnet hverken røyker eller drikker, og på flere måter har en lignende livsstil, får man et nokså godt sammenligningsgrunnlag. Jeg mener at denne studien viser at det slettes ikke er skadelig å leve på vegetarmat, snarere tvert i mot.

Jeg har forøvrig lest at næringssammensetningen til mye av kjøttet som spises i dag ikke kan sammenlignes med det kjøttet vi spiste i tidligere tider )se f.eks. her for en artikkel om hvordan den industrialiserte kyllingproduksjonen har gjort kylling mindre sunt), men det ser jeg jo at du er bevisst på, i.o.m. at du skriver at kjøttet nok ville blitt sunnere om man ga dyrene annet fõr, og at du er bevisst på hva slags kjøtt du kjøper.

Helene sa...

Som sagt, jeg vet vi har spist kjøtt i mange tider. Likevel, vi gjør en dårlig jobb på det, litt slik som at vi gjør en dårlig jobb på å stå oppreist, rett og slett fordi vi ikke har vendt oss ordentlig til det enda.

Jeg beklager om jeg virker litt ilter, men jeg liker det veldig lite når folk prøver å si at kroppen vår ikke er ment til å spise planter, for det er den uten tvil. Vi mennesker kan leve helt fint på bare plantekost. Det var kanskje vanskelig i Norge for hundre år siden, men nå har vi tilgang på enorme mengder med mat og alle mulige tenkelige grønnsaker bare en går til nærmeste butikk, så det er virkelig ingen utfordring.

Ja, B12 kan være en utfordring (for veganere, om en ikke kan veldig mye om kosthold), men det gjelder også for kjøttetere (jeg har lest en plass at 40% av amerikanerne har mangel av dette). Det samme gjelder D-vitamin for oss nordmenn som har lite tilgang på sol. Det er tross alt en grunn til at så mange meieriprodukter er tilsatt ekstra D-vitamin. Likevel, i dag går det veldig fint ann å ta kostholdstilskudd av dette, basert på vegetabilske kilder.

Hvis en kun tar hensyn til ernæring, er det altså ikke noe problem å være vegetarianer/veganer. Akkurat som carnister, er det viktig med en variert kost.

Jeg ser virkelig ikke hvordan det skal være mulig å få kjøttproduksjon til å gå i null når det kommer til CO2-utslipp og bruk av ressurser. Bare setningen "Det kreves 10 ganger mer mat for å få en kilo kjøtt enn en kilo planteføde" burde ringe noen bjeller. Hvor skal vi få all den planteføden fra her i Norge? Når vi må importere såpass mye soya fra Brasil (som gjør at regnskog blir brent ned for å bedre kunne dyrke marken), klarer vi tydeligvis ikke å fore kuene våre selv med det vi har tilgjengelig her. Selv om vi kunne, kunne vi brukt denne marken til å dyrke veldig mye mer planteføde. Det finnes plenty av informasjon om dette på internett (hvor mye mat en kan få ut fra et stykke land). Ellers kreves frakt av dyr, varme, kjøling, lys, prossesering av kjøtt blablabla enormt med energi. Dessuten er metanustlippene et ganske stort problem, spesielt siden det er 20 ganger verre enn CO2.

Jeg skal ikke engang begynne på problemene med resistente patogene bakterier som oppstår fordi vi mater dyrene våre med antibiotika hele tiden (de er visst dømt til å bli syke slik de lever i norske fjøs i dag, såvidt jeg har forstått det.)

Det største spørsmålet er egentlig: Hvorfor er det mer moralsk forsvarlig å spise kjøtt? Nå, i 2012, har vi valget. Du kan uten tvil leve et langt og godt liv på et vegetarisk, det er bedre for miljøet og det er, selvsagt, bedre for dyrene. Jeg har enda ikke hørt noe skikkelig svar på dette.

Jeg vil forresten si at jeg faktisk holder tomlene opp for deg. Du er et forbilde for de som faktisk må velge lavkarbo (da er det selvsagt ikke snakk om friske mennesker, men de som lider av fedme og overvekt). Palmeolje er noe jeg skyr som pesten, men som vegetarianer er det ikke veldig vanskelig å unngå det, siden mesteparten av maten min blir laget fra bånnen av. Selv om jeg er uenig med deg i måten vi skal komme frem til et mer miljøvennlig Norge, er du fremdeles et forbilde for de fleste forbrukere her per i dag.

Her er forresten noen artikler jeg tror du hadde hatt interesse av å lese (eventuelt bare skumme igjennom):

Soya vs. kjøtt
http://saramauland.blogspot.com/2011/12/soya-versus-kjtt-hva-er-den-strste.html

Oppfølger til den over
http://saramauland.blogspot.com/2011/12/soya-versus-kjtt-konklusjonen.html

FNs rapport på husdyrbestand (livestock)
http://www.fao.org/docrep/010/a0701e/a0701e00.HTM