onsdag 29. desember 2010

Med jaguarens kraft

Klokka ett i natt måtte jeg legge fra meg boka fordi jeg knapt klarte å holde øynene åpne. Litt over fem våknet jeg igjen, klar til å ta fatt på siste del av den engasjerende historia. At ei bok har fengslet meg på en slik måte at jeg har våknet grytidlig for å lese ferdig, har aldri skjedd meg før. Så er det da også ei historie utenom det vanlige, ei sann historie som tar deg med til hjertet av regnskogen og folkene som lever der.

Forfatteren, Anders C. Krogh, levde i ett år som en del av en stamme i Amazonas, blant noen av verdens siste naturfolk. I boka får vi møte matsesene, som også kalles for kattefolket på grunn av den karakteristiske ansiktspynten. Et folk med en enorm kunnskap om og respekt for naturen, og en beundringsverdig livsglede. I løpet av året sammen med matsesene kommer han også på sporet av et ukjent folk som lever helt uten kontakt med omverdenen.

Boka vekker et mangfold av følelser, alt fra smil og fasinasjon over livet i regnskogen til fortvilelse og sinne. Kanskje nettopp fordi at historia er sann. Boka er på høyde med enhver eventyrroman, men sannhetsaspektet gir den flere dimensjoner. Den gir et sjeldent innsyn i indianernes dagligliv, og er samtidig er en viktig påminner om de mange utfordringene urfolk i regnskogen står ovenfor, med blant annet trusler fra tømmerhuggere, griske oljeselskaper, og ikke minst misjonærer.

Hvis du skal lese bare ei bok i året som kommer, la det bli "Med jaguarens kraft" av Anders C. Krogh.

Ved å kjøpe boka gjennom Regnskogfondets nettsider, bidrar du også til Regnskogfondets arbeid for å bevare verdens regnskoger og sikre rettighetene til urbefolkningen som har regnskogen som sitt hjem.

3 kommentarer:

Cecilie sa...

Wow, denne hørtes skikkelig spennende ut! Skal notere meg den så jeg kan få lest den når jeg er ferdig med de jeg holder på med nå. Leste Allendes bøker om Alex og Nadia før, og De ville guders by er jo også fra regnskogmiljø og om urbefolkning. Husker at jeg syntes den var kjempespennende! Og "indianere" har alltid fascinert meg. Hvis det er såpass at du våkner etter fire timers søvn for å gjøre den ferdig, ja da må den være noe for seg selv ;)

SV: Hehe, godt å høre at det ikke bare er meg som får litt værabstinenser;) For all del, snø kan være vakkert. Men nå har det ligget siden slutten av november, og her en dag hadde vi 17 minus- på Sørlandskysten! Så en tropisk strand, jeg kjenner det frister litt mer ;)

Jepp, har funnet noen anstendige billetter til Cuba om noen måneder. Det frister noe helt vanvittig! Men jeg er ikke noen fan av å bestille så langt frem i tid, en vet jo aldri hvordan verden ser ut. Det kan jo komme naturkatastrofer, for eksempel, slik at det ikke er så lurt å reise. Og til Middelhavslandene er jeg også skeptisk til å bestille lenge før, de er jo på randen av økonomisk kollaps, og det kan jo bryte ut borgerkrig eller opprør før man vet ordet av det.

Takk for refleksjoner rundt innlegget om julestemning! Er enig med deg; med disse høye og helt konkrete forventningene bidrar jo til det stikk motsatte, at folk blir nedfor og irritable fordi det ikke blir akkurat som før.

Ønsker deg også en fin romjul videre! :-)

Anne sa...

Den anbefales varmt! Det er ingen ting som engasjerer meg mer enn utnytting av naturressurser og urbefolkning, og når en i tillegg blir tatt med inn i de dype regnskogene, blir det vanskelig for meg å legge fra meg boka. Håper du også liker boka!

Jeanette, Barn av Naturen sa...

Åh, denne boka høres spennende ut! Jeg trenger noe nytt lesestoff når jeg blir ferdig med den jeg leser nå, så takk for tipset! :)