fredag 26. mars 2010

Gode grunner til å velge økologiske påskeegg

Det nærmer seg påskeferie for mange av oss, og i den anledning vil jeg gi deg noen gode grunner til å velge økologiske egg til frokosten.

Vanligvis kan vi velge mellom tre typer egg i butikken; "vanlige" egg, egg fra frittgående høner og økologiske egg. Vet du forskjellen? Eggene som ikke er merket som egg fra frittgående høner eller økologiske er oftest lagt av burhøner som disponerer et areal omtrent på størrelse med et A4-ark. At disse hønene ikke får oppfylt sine naturlige behov er ikke vanskelig å forestille seg, men visste du at heller ikke frittgående høner nødvendigvis har god plass til å flakse med vingene? Frittgående høres idyllisk ut og gir assosiasjoner til høner som tripper fornøyde rundt på tunet, men frittgående høner har ikke krav på å være ute, og de holdes i store halle der tettheten av høner kan være høy.

I økologisk landbruk legges det til rette for at dyrene skal få leve mest mulig i samsvar med det som er deres naturlige adferd, og hønene har blant annet tilgang på luftegård med vegetasjon og sandbad. I tillegg er produksjonen mer miljøvennlig, da fôret hønene spiser produseres uten bruk av kunstgjødsel og sprøytemiddel.


Kilder: Oikos - "Velg økologiske egg"
Grønn Hverdag - "Egg"

1 kommentar:

Anonym sa...

Og sannelig smaker økologiske egg bedre enn de andre typene også!