søndag 15. november 2009

Vi trenger gode frokosttips

For å komme i gang om morgenen og holde oss gode og mette til lunsj starter vi nesten alltid dagen med en tallerken havregryn med rosiner, bær, frø og lignende. På grunn av at flere av oss i kollektivet ikke tåler så godt melk blir havregrynene oftest akkompagnert av rismelk (jeg er allergisk mot sojamelk). Etter hvert har vi imidlertid blitt mer og mer frustrerte over rismelka og over mangelen på gode alternativer. For det første så er det lite næring i rismelk, for det andre dyrker vi fint lite ris i Norge (kan dermed ikke si at frokosten vår er særlig kortreist), og dessuten er det dyrt. Vi kunne selvfølgelig ha laget havregrøt, men vi ønsker å bruke minst mulig tid på å lage frokost om morgenen og dessuten står vi oftest opp til forskjellige tider.

Så nå lurer vi på om noen har noen lure tips å komme med :) Har noen av dere forslag til noe lettvint vi kan ha på frokostblandinga som er billigere og mer kortreist enn rismelk og som ikke involverer kumelk?

23 kommentarer:

FO - 2 sa...

Hva med å koke havregrynene med vann. Lage grøt.
Eller toppe det hele med havremelk? ;D God appetitt og KOS DEG! :)

Anne sa...

Takk for tips :)

Joda, det hender vi lager grøt :o) Men minuttene er dyrebare på morgenkvisten og jeg synes det blir littegranne mer styr med grøt.. Men er vel kanskje et bedre alternativ enn rismelka uansett.

Havremelk er mer kortreist enn rismelk, så den scorer et poeng der. Like dyr som rismelk + at de ikke har det på nærbutikken, men et godt forslag :)

Camilla sa...

Jeg pleier å koke havregrøten i mikron. Bruker mesteparten vann og litt ris- eller havremelk. Det går veldig fort og ikke noe søl eller oppvask av gryter. Veldig godt om du koker den sammen med en halv oppkuttet banan, da blir den søt og god :) Også pleier jeg å ha i litt solsikkefrø, linfrø og noen frosne blåbær. Og kanel seff. Superfrokost :)
De har havremelk på Ica til 16kr. Den har veldig lang holbarhetstid og trenger ikke stå kaldt, så det går jo an å hamstre ;)

Ellers sp pleier jeg å spise cottagecheese med banan og blåbær, evt også litt syltetøy. Nam :)

Heidi sa...

Jeg synes eplejuice passer veldig godt med havregryn eller müsliblandinger.

Anne sa...

Takk for tips, Camilla og Heidi!
Har ikke mikro, men grøten din hørtes god ut, Camilla!

Ellen Marie Albertsen sa...

Hva m tyrkisk yoghurt?

Anne sa...

Tyrkisk yoghurt er absolutt en mulighet for de av oss som tåler melk :) Dessverre ikke alle her i huset som har like godt av melkeprodukter (hovedgrunnen til at rismelka havna i hus i første omgang).

Morosomt at det kommer inn så mange forslag :) Kom gjerne med fler!

Anonym sa...

lage egen mandelmelk, er det en løsning?

Anne sa...

Oj, mandelmelk, det var nytt for meg. Nå er jeg litt allergisk mot mandler, men det var et interessant forslag :)

Ellen Marie Albertsen sa...

Aisj, har jo melkeallergi selv men har funket med tyrkisk yoghurt faktisk.

Adventste , den fra te og kaffehuset?

Anonym sa...

Du kan lage melk av alle typer nøtter, hvis det bare er mandler du ikke tåler:-)

Anne sa...

Spennende! Kanskje jeg skal prøve cashewnøttmelk :-)

Anne sa...

Mange takk for alle tips dere har kommet med! Etter at vi gikk tom for rismelk for noen dager siden har vi foreløpig tatt oss tid til å lage havregrøt, og så har vi lyst til å prøve noen andre alternativer etter hvert :-)

Cecilie sa...

Kumælk er æsj og fysj!

Jeg pleier å lage havregrynene med vann, som Ida foreslår over her.. For å spare strøm pleier jeg å koke vannet i vannkokeren, for så å helle det over grynene i en kaserolle og koke inn på svak varme. Innbiller meg i hvert fall at det bruker mindre strøm...

Mamma bruker havremelk, er kommet imponerende mange "alternative" dagligvarer i hyllene nå :D

mormor sa...

Jeg starter dagen med en shake av fiber og proteinmix. Næringsrikt og med lavt glykemisk indeks. God og mett til lunsj. Kan drikkes/spises raskt eller kose seg med den.

Green-EcoMom sa...

Jg tenkte prøve å lage min egen mandelmelk.

Ellers er smoothies et godt alternativ til frokost syns jeg.
For øvrig er jeg helt enig med deg i å melde seg ut av kjøpehysterien...

Anne sa...

Smoothies er kjempegodt :-)
Vi tenkte litt på å lage en tynn smoothie og bruke på havregryn, men har ikke testet det enda. Og så tenkte jeg å prøve å lage cashewnøttmelk en dag.

Anonym sa...

vann fra springen er sunt og kortreist.. litt lite smak, men d blir man vant til :). kan toppe med litt yogurt eller smoothies så blir det rene julaften :) velbekomme!

Anne sa...

De siste par ukene har jeg kokt vann i vannkokeren, hatt det over havregryn med bær, rosiner og kanel og latt det stå i 5 min. Da blir det en mellomting mellom grøt og havregryn med vann og grøt. Jeg synes det er helt ok, men to av de andre her lager seg grøt i stedet :)

Kathrine sa...

Oi,koker visst havregrøten til småen med rismelk hver morgen jeg, uten å helt tenke over det.

Har jo tenkt over at rismelken ikke er så miljøvennlig...Kan jo likesågodt bruke litt mere vann.

Moro å lese hva folk skriver om saken altså:)

Anonym sa...

Soyaflak kan kjøpes på helsekosten, veldig fin proteinkilde, for dem som tåler soya da.
Ellers er det bra å få i seg fett og næringstoffer fra nøtter og frø. Jeg har min egne spesiallagede frokostblanding med mandler, hasselnøtter, knuste linfrø, sesamfrø, gresskarkjerner, solsikkefrø, og så kornblanding bestående av glutenfri havregryn, hirsegryn, quinoaflak, bokhvetegryn og soyaflak. Rister alt i ovnen og legger i bokser. Da har man frokostblanding en stund. Jeg bruker havremelk eller soyamelk, men man kan i prinsippet bruke hva man vil. Godt med rosiner eller frukt oppå også.
Ica har kommet med en billigere havremelk, ca 15 kr tror jeg. kun på de store ica-butikkene. jeg hamstrer når jeg først er der. Man kan drikke havremelken selv om man er litt glutenintolerant, men noen reagerer på det lille om er der.

Anne Mæhle sa...

Du kan da lage havremelk selv! Da blir det mye billigere. Det ligger mange oppskrifter ute på nettet, det er bare å plukke den du synes ser best ut.

Anne sa...

Takk for tips! Nå er det noen år siden vi var på jakt etter frokosttips, men jeg har faktisk aldri prøvd å lage havremelk. Mandelmelk har jeg imidlertid prøvd å lageog det er både godt og næringsrikt. Men jeg har i grunnen funnet ut at jeg klarer meg godt med å slå kokt vann over havregryna. Med frukt og bær på så blir det godt likevel. Blir vel litt smør på flesk ernæringsmessig med havremelk på havregryna :) Men godt er det!