lørdag 3. oktober 2009

En vegetardag eller tre

Ved å bytte ut én kjøttmiddag i uka med vegetarmat kan du enkelt spare CO2-utslipp tilsvarende det man sparer ved å kjøre 1860 km mindre bil i følge Med India.

Foto: Anne

Det finnes veldig mye god vegetarmat, og ikke er det vanskelig å lage heller, så dette må være en av de enkleste og mest velsmakende måtene å bidra til et bedre klima på. Vegetarmat har også flere helsefordeler, på Apotek 1 sine sider kan vi blant annet lese:

"De fleste vegetarianere har et sunt kosthold som inneholder mer kostfiber, antioksidanter, folat, magnesium og vitamin C, samt mindre mettet fett og kolesterol enn hva befolkningen inntar forøvrig. Dette medfører redusert risiko for hjerte-karsykdommer, diabetes, høyt blodtrykk, gallestein, kreft og revmatisme."

Dette forutsetter selvfølgelig et balansert kosthold slik at næringsstoffer fra kjøtt erstattes med næringsstoffer fra gode vegetabilske kilder. Det er overhodet ikke skummelt å kutte ut en kjøttmiddag eller to i uka, det er godt både for kroppen og for miljøet. Om du har lyst til å legge om hele kostholdet til vegetarisk anbefaler jeg å lese Norsk Vegetarforenings innføring i vegetarisk ernæring.

Trenger du inspirasjon for å komme i gang? Vegetariske oppskrifter kan du blant annet finne på bloggen Veggie in Norway eller i oversikten til Norsk Vegetarforening. Du kan også ta en titt på noen av mine favoritter.

I følge artikkelen i Med India kan man også spare CO2-utslipp tilsvarende det man sparer på å kjøre 1600 km mindre bil i året ved å basere kostholdet sitt utelukkende på lokale råvarer. Det er altså ingen grunn til å ikke ta seg en tur på Bondens marked og skaffe seg velsmakende og ferske råvarer. I Trondheim arrangeres Bondens marked neste gang 17. oktober på Torvet. For oversikt over når det arrangeres andre steder i landet kan du se på nettsidene deres.

Ha en fortsatt god og velsmakende høst!

5 kommentarer:

Løvinnen sa...

Åh, det hørtes faktisk veldig bra ut med woken og eplene!
Jeg tror det ville passet perfekt sammen med en dæsj tyrkisk yoghurt..(Slik du får kjøpt i sånne bøtter med håndtak.. :) )

Og jeg skjønner ikke hva det er med været i trondheim nå.. Skiftende som pokker!

Vegatarmat er så enkelt og godt.. Jeg er veldig glad i å lage en svær kasserolle med masse grønnsaker, - sellerirot, potet, løk, gulrot, squash, purre, kålrot og koke sammen med 8 grønnsaksbuljongterninger. (noen liter vann) Tilsett etterpå hvitløk, chilipaste og 2 bokser med hakkede tomater for en komplett grønnsakssuppe.. Som smaker himmelsk og renser hele kroppen!

Ha en fin lørdag du..

Cecilie sa...

Vegetarmat er en bra sak, at du sparer miljøet er jo bare en av fordelene :)

Etter mye mas og snikpropaganda har vi blitt flinkere til å spise litt salater, lapskauser og gryteretter uten kjøtt eller masse tilsetningsstoffer i her i huset. Eneste som klager litt er lillebror som er 15 og vokser masse, som hevder at man ikke blir like mett av "kaninfór". Jeg motbeviser ham gang på gang ;)

Anne sa...

Løvinnen: Grønnsakssuppa hørtes god ut!

Cecilie: Tror gutta her i huset også var litt skeptiske i starten, men det blir ofte vegetarmat på menyen når de lager mat også, så er ganske sikker på at de liker det :)

Jassmonsteret sa...

Jada, vi spiser bare mer og mer kjøtt, for mye kjøtt, og kjøttetterspørselen øker, men helt så enkelt, at å kutte ut kjøtt sparer CO2-utslipp - selv om du lar være å kjøpe en biff, betyr det ikke at REMA bestiller færre biffer...og at færre dyr slaktes....

Anne sa...

Kanskje vil ikke REMA ta inn færre biffer med det samme, men om jeg og du og flere andre bytter ut en kjøttmiddag eller to i uka, så vil REMA få solgt færre biffer, og siden det er ulønnsomt å ta inn mer enn man får solgt, vil de etter hvert bli nødt til å bestille mindre kjøtt. Tilbudet styres av etterspørselen - det er nå en gang slik markedet fungerer. Derfor har til syvende og sist vi som forbrukere temmelig stor påvirkningskraft samlet :)