lørdag 24. januar 2009

Parfyme - til glede og irritasjon


Mange av oss føler oss vel med en liten sprut parfyme når vi skal ut blant folk, men for så mange som 200 000 kan dette medføre alt fra irritasjon til større plager, i følge Forbrukerportalen. Og tallet er økende. Jo mer vi utsettes for parfyme og luftstoffer, jo større er sjansen for at vi utvikler allergi. Det er ikke bare å bruke parfyme selv som er problematisk for de som er allergiske eller oversensitive for lufter, det er nok å sitte på en arbeidsplass med parfymerte kolleger rundt seg eller å ta bussen i rushtida. Reaksjonene kan for noen være kløe og svie i øyne og luftveier eller hodepine, mens andre igjen kan bli slitne av parfyme, kanskje litt som når en pollenallergiker blir trøtt og sliten i pollensesongen. Dette tok Aftenposten på alvor i 2006 og oppfordret ansatte til å droppe parfyme på jobben. Og Grønn Hverdag kommer med oppfordringen: "Velg parfymefritt". Det er spesielt 26 allergifremkallende parfymestoffer du bør unngå.

Men parfyme kan også by på andre problemer, blant annet kan syntetiske muskforbindelser og DEP føre til miljøproblemer. DEP er mistenkt for å kunne skade arvestoff i sædceller, og er funnet i flere kjente parfymemerker. DEP, eller dietylftalat som det heter, oppgis skjelden på innholdsfortegnelsen, men kan skjule seg bak navn som alcohol denat. eller parfyme. DEP tilsettes nemlig til alkohol i kosmetikk for å gjøre den udrikkelig. Du kan lese mer om DEP her.

Løsningen?

- Velg parfymefritt når du har mulighet til det. Blant annet kan du velge parfymefrie vaskemidler og tøymyknere og parfymefri hudpleie, slik at du unngår å eksponere huden for parfymestoffer.
- Unngå å bruke parfyme til daglig, spesielt når du skal oppholde deg sammen med mange mennesker på et mindre område innendørs (som i et kontorlandskap eller på bussen).
- Dersom du skal bruke parfyme, kan du ta på en liten sprut utenpå klærne slik at du slipper at den kommer i direkte kontakt med huden.

Engelske artikler om parfymeallergi og overfølsomhet for parfyme:
Guide to Perfume Allergy
Fragrance Irritation & Allergies
Fragrance and Perfume Allergies

Foto: Anne

Ingen kommentarer: