onsdag 21. januar 2009

Kle deg grønt

Produksjon av klær kan være svært miljøbelastende. I tillegg hører vi også om dårlige arbeidsforhold blant tekstilarbeidere i utviklingsland, noe som gir klesproduksjon en etisk slagside. Det er vel neppe aktuelt for de fleste av oss å droppe å gå med klær, men vi kan alle bidra til å bedre situasjonen ved å ta miljøvennlige og etiske klesvalg.

Grønn hverdag publiserte i dag artikkelen "Bomull - en miljøversting", der de skriver at konvensjonell bomull, nylon og akryl er blant det verste du kan kle deg i sett fra et miljøståsted. Kler du deg derimot i hamp, alpakka eller kashmir, kan du ha en renere samvittighet. Saueull og lin følger etter som de nest minst miljøbelastende valgene. Informasjonen kommer fra rapporten "Skitne klær" som ForUm for utvikling og miljø har kommet med. Rapporten sammenligner også en rekke forhandlere med tanke på blant annet miljø, arbeidsmiljø og dyrevern, og da kommer H&M og Lindex på delt førsteplass. Selv om de har et stykke igjen før de får et grønt flagg av meg, er positivt at H&M har et økt fokus på bruk av økologisk bomull. Her om dagen oppdaget jeg blant annet at en del av basistoppene fra LOGG nå kommer i en blanding av økologisk bomull og konvensjonell bomull.


Økologisk bomull er et mye bedre alternativ en konvensjonell bomull. Giftbruk under produksjon reduseres med 100%, det er mindre belastende på jordsmonnet og i tillegg innebærer det mer rettferdig handel. Men husk at kjøp av økologiske klær bare har positiv miljøeffekt dersom det erstatter kjøp av et annet klesplagg.
Etisk Forbruk har laget en liste over butikker som fører økologiske klær for voksne og en egen liste over butikker som fører økologiske klær for baby og barn. Også når vi kjøper klær laget av ull, lin og andre matrialer bør vi se oss om etter et økologisk alternativ, da dette absolutt er mindre miljøbelastende.

Klær laget av hamp kan du blant annet kjøpe fra Hemp House og Aloa Hemp. Vil du heller ikle deg varm og myk alpakka, kan du finne alpakkaklær her: Alpaca Society eller her: Knapper Alpakka. Om du trives med strikkepinner i hendene, kan du også strikke deg klær i alpakka selv. Her kan du lese mer om alpakkaullens gode egenskaper.

Å kjøpe brukt er et annet mer miljøvennlig alternativ til å kjøpe alt nytt. Da kan man dessuten komme over godbiter som få andre har. Redesign av gamle klær blir også mer og mer populært - og lager du eller kjøper du noe slikt får du garantert noe du ikke finner maken til. Her er en liste Etisk Forbruk har laget over en del brukt- og redesignbutikker. I følge klimatips fra Grønn hverdag kan du spare omtrent 1/2 tonn (!) CO2 ved å kjøpe to brukte klesplagg i måneden i stedet for to nye klesplagg. Ved å kjøpe brukt får du i tillegg klær der de miljøbelastende kjemikaliene som finnes i nye klær er vasket ut. Klær fra loppemarked er faktisk renere enn nye klær på grunn av dette i følge en artikkel fra Forbrukerrådet.


Går du først til innkjøp av noe nytt, så tenk kvalitet. Legg heller litt mer penger i et plagg som varer lenge og som du virkelig har lyst på og bruk for, enn å kjøpe flere billige. (Uten at jeg skal si at det nødvendigvis er en sammenheng med pris og kvalitet, da man kan finne eksempler på det motsatte.) Lin og hamp er forøvrig 2-3 ganger sterkere enn bomull.

Ellers synes jeg Grønn Hverdag kommer med det beste poenget når de skriver at

"Husk at det mest miljøvennlige kleskjøpet er det du ikke gjør."

All ære til den miljøbevisste svenske turtøyprodusenten Klättermusen, som på første siden på nettsidene sine skriver: "KÖP INGEN JACKA – OM DU INTE BEHÖVER EN".

Du kan du lese mer i artikkelen "Tips om klær og andre tekstiler" fra Grønn Hverdag eller hos Etisk Forbruk.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg er helt for økt bevissthet rundt tekstiler, men blir alltid litt skuffet over at miljøorganisasjoner alltid skal anbefale ull. Jeg skulle så gjerne ønske at også miljøorganisasjonene kunne ta andre arter skikkelig på alvor, og ikke anbefale produkter og materialer som står for utnyttelse av andre sansende vesener.

Anne sa...

Jeg synes absolutt at dyrevelferd er viktig, og at det bør være fokus på dette i all produksjon av både mat og tekstiler. Dette er en av grunnene til at jeg er positiv til økologisk landbruk. Økologisk regelverk stiller strengere krav til både dyrevelferd, fôr og kjemikaliebruk. Dessverre har økologisk ull i dag en liten markedsandel.

Jeg mener at det er mange sauer her i landet som lever et godt liv, og ser ikke nødvendigvis den helt store forskjellen mellom å ha sauer og å ha kjæledyr dersom det er fokus på at dyrene skal ha det bra.

Også ved konvensjonell produksjon av tekstiler fra plantefibre vil dyrelivet kunne bli negativt påvirket, selv om dyrene ikke nyttes direkte. For eksempel kan kjemikaliene som brukes ved bomullsproduksjon medføre alvorlige helseskader på dyr (og mennesker).

Anonym sa...

Jeg synes ikke man skal ha (egentlig avle fram, fordi vi må ta vare på de vi alt har satt til livet) kjæledyr heller, så for meg er alle tekstiler som innebærer bruk av dyr utelukket.

HAKALLE sa...

Hei!
Kom over blogginnlegget ditt om alpakka. Vi er ein av dei få alpakkaoppdrettarane i Norge, og dei einaste på Sunnmøre. Her har vi stor gardsbutikk på Sanndvikgarden, og butikk i Krukkehuset, der vi satsar stort på alpakka. Det er eit fantastisk materiale. Noko som fasienrer meg veldig med alpakka, er at det tek nesten ikkje til seg flekkar. Vi har ei jente på 1,5 år, og eg har testa ut både kleda frå Alpaca Society og heimestrikka med garn frå Du store Alpakka på henne. Kvaliteten heir heilt utruleg!!!!! For det første treng du ikkje å vaske det like ofte som anna ull, og det held seg også mykje bedre. Snart opner vi ALPAKKA APOTEK i Drotningsvik Senter utanfor Bergen, og nettbutikk på www.alpakka.no. Berre som eit tips til miljøbevisste og alpakkafrelste :-). med venleg helsing Aina

Unknown sa...

Naturfiber, miljøvennlig og ikke minst dyrevennlig ;)

Alpakkafiberen jeg spinner hos Alpakka Enghaugen er fra mine alpakkaer, som lever et godt liv på gården i Fredrikstad.
Jeg skal åpne gårdsbutikk, og vil selge blant annet alpakkafiber, alpakkagarn og alpakkaklær der :)
Kom gjerne innom; www.enghaugen.no