onsdag 3. desember 2008

Smak av jul og sprøytemidler?


I fjor på denne tida av året var det noen saker om giftrester i mandariner, blant annet hos Grønn hverdag og i Dagbladet. Det tyske forbrukermagasinet Ökotest hadde utført tester som viste at plantevernmidler ikke bare er å finne på skallet, men at de også trekker inn i fruktkjøttet. Dagbladet refererer til en sak i Dagens nyheter om at mandariner, appelsiner og pærer er de fruktene som inneholder mest sprøytemidler, mens vindruer og paprika inneholder flest ulike sprøytemidler. At "vanlig" paprika inneholder mye sprøytemidler har jeg hatt mistanke om lenge, det er bare å sammenligne smaken på en økologisk og en "vanlig" paprika - det er to forskjellige smaksopplevelser.

Men tilbake til mandarinene - eller vent, var det klementiner? En artikkel på matoppskrift.no rydder opp i forvirringen: De små oransje sitrusfruktene vi kjøper i Norge er klementiner - ikke mandariner. Klementinene er en krysning av mandarin og pomerans, og er nesten steinfrie i motsetning til mandarinene.

Så hvordan er da status i forhold til innhold av plantevernmidler i klementiner? Mattilsynet kartla i 2007 plantevernmiddelrester i fruktkjøtt og skall av klementiner, og de kom fram til at alle funnene av plantevernmiddelrester var i henhold til regelverket. De fant imidlertid 40 plantevernmidler i de 30 prøvene av fruktkjøttet og i skallet fant de over fire ganger så mange, totalt 164. Det er 10-150 ganger mer plantevernmidler i skallet enn i fruktkjøttet på klementinene. Det kan nok derfor være lurt å følge rådene fra Ökotest om å skylle frukten under varmt vann for å fjerne rester av sprøytemidler på skallet og å vaske hendene etter at du har skrelt frukten (før du spiser den).

Det beste rådet for å unngå rester av sprøytemiddel er å kjøpe økologiske klementiner dersom du får tak i det.

Om du ønsker mer informasjon kan du lese Mattilsynets rapport om rester av plantevernmidler i vegetabilske næringsmidler i 2007.

Foto: Anne

Ingen kommentarer: