Bergens tidene var på besøk på ett av foredragene jeg holdt i Bergen i høst, og publiserte etterpå artikkelen "Miljø på timeplanen".
Naturmangfold og klimaendringer er de to hovedtemaene jeg snakker om, og foredraget har fått navnet "Generasjon grønn", fordi det er vi som er unge i dag som har fått utfordringen med å begrense de globale klimaendringene i fanget. Håpet er at jeg og de fem andre miljøambassadørene sprer både kunnskap og engasjement om temaet, slik at flere kaster seg inn i den viktige jobben med å skape et lavutslippssamfunn og ta vare på naturmangfoldet. Her kan alle bidra uansett hvem man er, både på hjemmebane og ikke minst gjennom å påvirke andre gjennom alt fra blogging til organisasjonsarbeid og politisk engasjement. Og det viktigste er å skaffe seg kunnskap om hva som skjer og hvordan vi kan møte utfordringene.
Jeg kan skrive under på at vi bor i et vakkert land, her representert ved øya Vega.
Foto: Anne Olga Syverhuset
Foto: Anne Olga Syverhuset
Å være miljøambassadør er både morsomt og meningsfullt, og noe av det beste med jobben er å møte så mange hyggelige og engasjerte elever og lærere. Samtidig har jeg fått bli bedre kjent med mitt eget land, og har besøkt alt fra små øysamfunn til store byer. På ei øy jeg besøkte var det bare ti fastboende vinterstid, men skolen hadde elever fra omkringliggende øyer. Da jeg skulle gå av båten var det noen som spurte meg "Skal du av her?". Det var nok ikke så vanlig at det dukket opp et ukjent ansikt utenom sommersesongen. På ei litt større øy kjørte bussjåføren meg til hotellet etter at han hadde sluppet av den siste passasjeren, selv om bussen egentlig ikke gikk dit. Jeg gleder meg til fortsettelsen :-)
3 kommentarer:
Dere skulle ha kommet til skolen min... Mesteparten av de som går her og underviser (inkludert naturfagslæreren min som vi nettopp har hatt om global oppvarming med) ser ut til å være ganske så klimaskeptikere...
Utrolig trist, siden det er veldig mange utrolig smarte, flinke og kreative mennesker som går her, som er veldig engasjert i å gjøre verden til et bedre sted. Hadde de skjønt alvoret i klimaendringene, hadde de kanskje fått til å utrette en forskjell...
Seriøst? Har enda ikke møtt klimaskeptikere blant naturfagslærerne på skolene jeg har vært. Skulle gjerne holdt foredrag på skolen din :-) Vi skal holde foredrag til våren også, så hvis skolen melder seg på er det gode muligheter for å få besøk av en av oss.
Hvis du trenger argumenter mot klimaskeptikere kan du jo vise til at undersøkelser viser at 97-98% av klimaforskere støtter FNs klimapanels hovedkonklusjoner (se her for kilde http://www.pnas.org/content/early/2010/06/04/1003187107.abstract ).
Her er en sammenligning som kan være nyttig å bruke på skeptikere: Hvis 9 av 10 av verdens beste flymekanikere fortalte deg at det var en feil med flyet du skulle ta over atlanteren, og det var meget sannsynlig at det ville styrte, ville du da hørt på han ene som sa at det mest sannsynlig kom til å gå bra og satt deg inn? Eller ville du hørt på de 9 andre og tatt et annet fly?
Det er trist at det finnes såpass mange skeptikere blant folk når forskerne er så enige i at vi vet mer enn nok til å handle...
PS. Du kan jo tipse rektoren din om at tilbudet om å få foredrag fra oss er gratis, så kanskje vi kan komme på besøk :)
Legg inn en kommentar