Når Jonas Blomberg Ghini leter etter mat i søpla handler det ikke om penger, men om en protest mot et samfunn stadig mer preget av overforbruk.
En til to ganger i uka drar NTNU-studenten Jonas Blomberg Ghini ut for å lete etter spiselig mat i søppelcontainerne til matbutikker i nærområdet. Det er sjelden han går tomhendt hjem, og han anslår at han dekker omtrent halvparten av matinntaket sitt på denne måten. Utvalget i søpla gjenspeiler til en viss grad utvalget i butikken, og Jonas kan velge og vrake blant indrefilet, ribbe og kjøttpålegg.
VIDEO: Bli med Jonas på mattokt, og hør ham fortelle mer om hvorfor han velger å spise det andre kaller søppel (innlegget fortsetter under).
Film og redigering: Anne Olga Syverhuset
Jonas kjenner ikke mange som skaffer seg mat på denne måten i Trondheim, men kan fortelle at det er mer utbredt i flere større byer rundt omkring i verden, deriblant i New York. Fenomenet har til og med et eget navn, og omtales som friganering eller ”dumpster diving”. Friganere finner ikke bare mat i søpla, det kan også være andre ting som møbler eller klær som andre har kastet. De lever altså i stor grad av andres overforbruk, og er på denne måten med på å redusere avfallsmengden samtidig som de setter fokus på en lite bærekraftig ressurshåndtering. I følge FN kastes så mye som en tredjedel av all maten som produseres i verden, og for Jonas er ressursspørsmålet en av hovedgrunnene til at han driver med friganering.
”Er du ikke redd for at du skal få i deg noe skummelt?”, spør jeg. Jonas forteller at han stoler på sansene, og bruker nesa for å avgjøre om noe er trygt å spise. ”Er du i tvil om noe er bra eller ikke, så er det bra. Hvis noe er dårlig så lukter det så… Man skjønner instinktivt at det her holder man seg unna.” Han er nøye på å sjekke at innpakningen på produktene er intakt, og han vasker alt før det plasseres i kjøleskapet. ”Jeg har ikke spist noe som jeg har blitt dårlig av”, forsikrer han.
Artikkelen og videoen er også publisert i Nettopp, nettavisa til Universitetet i Nordland, og ble laget i forbindelse med en innleveringsoppgave i nettjournalistikk.
Halloooo, er det noen her!?
for 2 måneder siden
5 kommentarer:
Utrolig bra tiltak! Jeg så noe om en fyr som spiste roadkill (dyr som er blitt drept av å ha blitt påkjørt) og gikk og samlet måker og grevlinger langs veikanten. Akkurat den syns jeg er litt jah... Som vegetarianer finner jeg bare tanken på å spise jøtt ganske motbydelig fra før. Likevel, tanken hans var det samme som Jonas'.
I butikkene her hvor jeg bor selger de brød fra i går til fire kroner stykket, og varer som er iferd med å gå ut på dato legges i egen disk og selges til halv pris. Det syns jeg er flotte tiltak!
Det er veldig bra! Skulle gjerne sett at flere gjorde det.
Bra greie:) Jeg vet om en gjeng som driver med dette i Bodø... kjøper nesten ingen mat. Har selv jobbet i en svær matbutikk, og ble kvalm av å se hvor mye vi kastet hver dag. Blant annet sinnsykt mange kilo enslige eller "par" med bananer... Selvsagt var det ikke lov å ta med mat hjem heller, selv om jeg kunne spise bananer til jeg ble grønn mens jeg var på jobb:)
Helt sprøtt og forkastelig at det kastes så mye bra mat. Håper flere butikker etterhvert gjør som Lena over her forteller at butikkene der hun bor gjør. Jeg har også hørt om butikker som gir bort mat til forskjellige veldedige tiltak eller grønnsaker til folk som vil ha fôr til dyr. Bra folk som Jonas og den gjengen du kjenner i Bodø setter fokus på matkastingen ved å drive med friganering!
Legg inn en kommentar