lørdag 13. februar 2010

Quinoa - en nyoppdaget middagsstjerne

I kjøkkenskapet vårt stod fram til forrige uke en uåpnet pakke med svart Quinoa. Den hadde stått der i lang tid uten å klare å fange oppmerksomheten til noen av kollektivets beboere. Helt siden siste tilskudd i kollektivet flyttet inn for flere måneder siden hadde den stått der. Men så en dag kom endelig Quinoaens tur til å skinne i rampelyset, eller rettere sagt middagskjelen. Spent var dagens kokk på hva som befant seg i boksen, hun hadde nemlig hørt rykter om at dette var bra saker. Og hun ble ikke skuffet - de små svarte frøene var både spennende å se på og anvendelige å bruke. Den nøytrale, men litt nøtteaktige smaken, viste seg å passe fint til ristede rotgrønnsaker. Noen minutter i rampelyset var alt som skulle til for at Quinoaen ble satt som fast post på programmet i husets middagskavalkade. Den som venter på noe godt, venter skjelden forgjeves.


Foto: Blairingmedia / Wikimedia commons. Lisens: Creative commons (CC BY-SA 3.0)

Quinoa kalles av noen "superkorn" på grunn av det høye næringsinnholdet, selv om det egentlig ikke er korn. Egentlig er det en frøplante (som bokhvete), og det inneholder blant annet dobbelt så mye protein som ris og er dessuten en god kilde til fosfor, jern, magnesium, vitamin A, E, B. I tillegg inneholder det mer sunt fett og kalsium enn de fleste korn, i følge bloggen "Et liv i balanse".

5 kommentarer:

Malva sa...

Hvordan tilberedte du dem? Har også uåpnet Quino i skuffen...

Trond sa...

Er dette noe for barn? Vi har en datter som ikke tåler melk og er på stadig jakt etter kalsiumkilder, siden hun HATER brokkoli!

Elin sa...

Quinoa var en av mine yndlinger når jeg bodde i tyskland, sliter bare litt med å finne det på ås til en ålreit pris bare...

Anne sa...

Malva: Jeg skylte quinoaen i en sil under kaldt vann, og deretter kokte jeg den i vann med litt salt i etter anvisning på pakken. Husker dessverre ikke nøyaktig forhold mellom vann og korn.

Trond: Har ikke hørt at det skulle være noe i veien for at barn skal spise quinoa. Har ikke barn selv, så har ikke testet hvor barnevennlig det er, men smaken er i allefall nøytral, og det går f.eks. fint an å blande det med ris eller andre ting.

Elin: Jeg har ikke rukket å kjøpe mer quinoa etter at vi brukte opp pakka i skapet, så det med prisen hadde jeg ikke oppdaget enda. Regner med det ikke er så mye billigere her i Trondheim..

Cecilie sa...

Har vært nysgjerrig på disse en stund, har en kokebok med risotto, og der var det quinoa i mange av oppskriftene.

Håper du har en fin helg, og at du får en fin valentinsdag og fastelaven i dag :)