onsdag 2. desember 2009

Deilig restemat i søpla

Hvert år kastes 330 000 tonn (!) fullt brukbar mat i Norge i følge Forbrukerinspektørene. Dette er ikke bare å kaste tusenlapper ut gjennom vinduet, men det er rett og slett sløsing med ressurser. Tror vi nordmenn at vi har så mye av alt at vi bare kan kaste fullgod mat fordi vi har lyst på noe annet, eller vet vi bare for lite om hvor lenge matvarer egentlig holder seg og hvordan vi kan utnytte matrester? I kveldens program på NRK kunne vi se gårdagens middagsrester havne rett i søpla. Og så middagsrester som er så godt da, både som niste på skole eller jobb og som lettvint middag dagen etter. Det gjør vondt i en ressursbevisst matelskers hjerte å tenke på all den gode maten i søppelkasser rundt om i landet. Et minst like stort problem som all maten som kastes rundt om i private hjem er forøvrig all maten som kastes direkte fra butikkene. Gourmetmat og ferskvarer går rett i søpla fordi butikkene ikke vil selge gårdagens brød eller produkter som har passert "best før"-datoen. Det er bra at Forbrukerinspektørene satte fokus på dette i kveld, håper at butikkene tar tak i problematikken slik at mer av maten kommer til nytte. Her kan du lese hva forfatterne av bloggen Pusteord fikk med seg av spiselig "søppel" etter et butikkbesøk. På samme bloggen kan du også lese om fenomenet "dumpster diving". (Dette er forøvrig en fin blogg der en familie på fire skriver om jakten på en grønnere tilværelse - anbefales.)

Hva kan vi som privatpersoner gjøre for å minske vårt eget berg av matavfall? Jeg tror at oversikt over hva vi har i kjøleskapet er nøkkelord her. Planlegg måltidene ut i fra hva som finnes i kjøleskapet fra før og skriv handlelister (jeg må innrømme at jeg har forbedringspotensial her). Og forresten, visste du at man fint kan spise mat etter at "best før" datoen er passert? Eller at ost kan holde seg flere år i kjøleskap så lenge den er godt innpakket? Og at egg holder seg mye lenger enn datoen på pakningen tilsier, de har nemlig ikke lov å sette lang holdbarhet på egg til tross for at egg fint kan holde seg i flere måneder i kjøleskap. Det er lov å bruke nesa og hodet, man merker stort sett om maten er i orden eller ikke :)

Trenger du tips på restematfronten? Her har grønn hverdag samlet noen oppskrifter på restemat. Grønn hverdag har også gitt ut boka "Vær så god! Kokebok for deg som vil leve enklere og mer miljøvennlig". Husk at restemat ikke trenger å være lapskaus - taco og pizza er også super restemat. Og så er det bare å la fantasien få fritt spillerom :)

1 kommentar:

martine sa...

Uff, jeg er så enig! Husker spesielt når jeg jobbet i fersvaren på meny - husker vi kastet så sykt mye mat hver eneste kveld.. 2-3 søplesekker med det diggeste brødet feks. Men vi som jobbet der fikk ikke lov til å ta med oss hjem, for det var ulovlig! Så synd å se så utrolig mye god mat bli kastet hver dag!


Sv: Så utrolig koselig å høre du ble inspirert av meg til å lage kalender til kjæresten da! ;) tenker han ble fornøyd!