søndag 13. desember 2009

Bærkonfekt (sjokoladelykkebær)

Årets siste ofisielle middagseksperiment ble byttet ut med et juleknaskeksperiment som går inn i historien som en svært vellykket sesongfinale. På agendaen sto bærkonfekt, brente mandler og mintkonfekt. Her skal dere få oppskriften på bærkonfekten, som i sjokoladelykkerus ble gitt det beskrivende navnet sjokoladelykkebær av tre særdeles blide konditorspirer rundt kjøkkenbordet en mandagskveld tidlig i desember.

Bilde: Anne

Sjokoladelykkebær

150 g bær (vi brukte en skogsbærblanding)
1 dl sukker
300 g mørk sjokolade i små biter (her brukte vi kokesjokolade)
50 g smør (eller margarin)

NB! Hvis sjokoladen du bruker inni er mørkere enn vanlig kokesjokolade anbefaler jeg å tilsette mer bær, ellers kan bærsmaken bli litt svak.

Pynt: 200 g mørk sjokolade (her brukte vi sjokolade med 70% kakao)

Bryt sjokoladen som skal inni kulene i biter og legg den liten bakebolle. Kok bær og sukker i 5 minutter og hell det gjennom en sil over sjokoladen etterpå. Tilsett smør og rør til det blir en jevn masse. Trill kuler som settes kaldt (vi måtte avkjøle sjokolademassa litt før vi kunne trille kuler).

Tips: Hvis sjokolademassen har for løs konsistens til å trille kuler kan du sette den litt i kjøleskapet. Om du skulle glemme den i kjøleskapet kan den varmes opp igjen i vannbad og deretter avkjøles litt igjen.

Smelt sjokoladen som skal brukes til pynt over vannbad og dypp de kalde kulene oppi. Sett de ferdige kulene til avkjøling en stund, og deretter er det bare å nyte.

PS. Coop Änglamark har en god mørk økologisk sjokolade med 70% kakao som både er god og relativt billig. Foreløpig har jeg bare sett den på Coop Obs, men det er mulig de også har den hos Mega.

Oppskriften fant jeg her på Dansukker sine oppskriftsider, men jeg droppet hasselnøttene som kulene skulle rulles i. For mer søt inspirasjon kan du også ta en titt på artiklene "Lag konfekt med barna" og "7 gode slag til jul" på klikk..no, eller "Søt og naturlig jul" fra iform.nu.

5 kommentarer:

Green-EcoMom sa...

Åhh. Dette hørtes virkelig godt ut. Tror vi må prøve dette i år.

Cecilie sa...

Nam! :D :D
Dette burde prøves i løpet av julen!

Har forresten skrevet et innlegg du kanskje vil like, om en side som selger julegaver med en viss bevissthet bak. Vet at du sikkert ville foretrekke opplevelses-gaver, men det er et tips for dem som gjerne vil gi en fysisk gave under treet :)

Anne sa...

Takk for tips, fin side! Jeg kan godt finne på å gi bort materielle gaver så lenge det er noe som jeg tror mottakeren kan ha nytte av :)

Har du forresten sett Friends Fairtrade (friendsfairtrade.no)? Det har en norsk nettbutikk med stort utvalg av fairtradeprodukter.

ArvePangea sa...

Supre oppskrifter

Reko Stil / Emma sa...

Mamma mia! Det där såg vansinnigt gott ut! Synd jag redan bakat mitt julgodis (och för all del - nästan ätit upp alltihop också hehe), men det här får jag testa till nästa år! iiik :)

Sköt om dig!