torsdag 4. juni 2009

En glad laks

Masteroppgava er levert til trykking, og uttrykket "en glad laks" ville vel ikke vært helt upassende å bruke for å beskrive meg nå :) Men, det var ikke det innlegget skulle handle om, derimot tenkte jeg å slå et slag for økologisk oppdrettslaks. Den er god på smak (ja, jeg vil påstå at den er bedre på smak enn vanlig oppdrettslaks) og et mer bærekraftig valg enn vanlig oppdrettslaks. I WWFs sjømatguide har økologisk oppdrettslaks fått æren av å være markert som grønn, det vil i følge WWF si at den kan spises med god samvittighet. Hva skiller så økologisk oppdrettslaks fra annen oppdrettslaks? For å nevne noe så er fôret mer bærekraftig og biologisk sykdomsbekjempelse blir foretrukket framfor bruk av kjemiske middel. I tillegg skal tettheten av fisk holdes må et nivå som er slik at laksens optimale atferd opprettholdes og at atferd som indikerer stress ikke forårsakes.

"Fôret som gis til økologisk oppdrettsfisk kommer fra fiskebestander som det internasjonale havforskningsrådet (ICES) har vurdert som bærekraftige. Av ressursmessige hensyn brukes kun biprodukter (avskjær) og annen fisk som ikke blir brukt til menneskeføde. Fôret er kun tilsatt naturlige ingredienser, og det er et krav at fôring og fôrtyper ikke skal virke negativt inn på det biologiske mangfoldet i området." (Fra Debio)

Her kan du laste ned regelverket for økologisk akvakultur om du vil vite mer.

Økologisk oppdrettslaks får du blant annet kjøpt på Rema 1000.4 kommentarer:

ecoMamma sa...

Så utrolig godt det så ut på det bildet! Er det noe du har laget selv?

Anne Olga sa...

Det var veldig godt :) Jeg må dessverre innrømme at jeg ikke har laget det selv. Lakserullen ble kjøpt ferdig i ferskvaredisken på Ultra en fredagskveld. Jeg tror det bare er creme fraiche og gressløk inni rullen, så det burde være overkommelig å lage hjemme også :)

anne -moseplassen sa...

Det blir også en annen muskelstruktur fordi de svømmer så lite. Fryktelig irriterende at det er så vrient å få fatt i ekte laks, oppdrett nekter jeg å ete, økologisk eller ei, men såklart er økologisk bedre.

Montag sa...

Flott at økologisk oppdrettslaks nå er et alternativ! Det var nytt for meg. I det store og hele er oppdrettsnæringen, slik den drives nå, på direkte kollisjonskurs med bærekraftig forvaltning av havressursene. Det er utrolig mye naivitet omkring dette, folk vil liksom ikke innse hvor destruktiv næringen er (ved at den forurenser, bidrar sterkt til overfiske og truer villaksen).

Flott med økologisk laks. Samtidig må vi nok lære å begrense oss uansett. Det finnes ikke veldig mange matfiskebestander igjen på kloden som ikke er enten overbeskattet eller høstet på full kapasitet.